Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Samsung Galaxy 23 Ultra versus iPhone 14 Pro Max

Samsung Galaxy 23 versus iPhone 14

De wereld van smartphones is altijd een beetje een slagveld geweest, vooral als het om fotografie gaat. De meest recente releases van de grootste rivalen in de branche, Samsung en Apple, zijn de Galaxy 23 Ultra en de iPhone 14 Pro Max. In dit artikel een korte vergelijking van deze twee high-end telefoons met de nadruk op de verschillende fotografiefuncties.

Camera systeem

De Galaxy 23 Ultra herbergt een quad-camerasysteem, waaronder een 108 MP primaire sensor, een 12 MP ultrabrede sensor en twee telelenzen met 3x en 10x optische zoom. Deze opstelling biedt extreme veelzijdigheid voor een groot aantal opnamescenario's.

De iPhone 14 Pro Max heeft een drievoudig 12MP camerasysteem: een primaire groothoeklens, een ultragroothoeklens en een telelens met 3x optische zoom. Het bevat ook een LiDAR-scanner, die de dieptewaarneming aanzienlijk verbetert, vooral bij weinig licht en portretfotografie.

De iPhone 14 Pro Max heeft echter vier camera's en de Galaxy S23 Ultra vijf. Die vijfde camera is een telelens van 10 megapixel waarmee je mooie opnames kunt maken van de sterrenhemel. Wellicht zou je op dit punt toch beter kunnen kiezen voor de Galaxy 23 Ultra vanwege een veelzijdiger camerasysteem en de superieure zoommogelijkheden.

Weinig licht en nachtmodus

De Samsung Galaxy 23 Ultra blinkt uit met zijn Bright Night-sensor en grotere individuele pixels die meer licht opvangen (200MP), wat resulteert in indrukwekkende foto's bij weinig licht, met uitstekende details en minimale ruis.

Ook de iPhone 14 Pro Max presteert bewonderenswaardig bij weinig licht met zijn nachtmodus. Deze geeft echter de prioriteit aan kleurnauwkeurigheid en het behoud van de sfeer van de scène, wat betekent dat foto's soms nog steeds minder helder zijn dan foto's die met de Galaxy zijn gemaakt.

De Galaxy 23 Ultra zou hier dus zeker de winnaar kunnen zijn vanwege het kunnen vastleggen van helderdere, meer gedetailleerde beelden bij weinig licht.

Portretmodus en diepteperceptie

Apple's iPhone 14 Pro Max gebruikt zijn LiDAR-scanner om nauwkeurigere dieptekaarten voor de portretmodus te maken, wat zorgt voor prachtig vervaagde achtergronden en een scherpe focus op het onderwerp. De randdetectie en het bokeh-effect zijn over het algemeen superieur aan wat de meeste smartphonecamera's bieden. Met de TrueDepth camera maak je dus prachtige professionele portretfoto's met achtergrondvervaging.

Hoewel de Galaxy 23 Ultra uitstekende Live Focus-opnamen biedt, zijn de randdetectie en het diepte-effect misschien niet altijd zo nauwkeurig als die van de iPhone. Wel blinkt de S23 Ultra uit met zijn 100x Space Zoom waarmee je een beeld uit de verte, heel dichtbij haalt zonder kwaliteitsverlies.

Video-opname

Beide apparaten kunnen 8K-video opnemen, maar de iPhone 14 Pro Max neemt de leiding met zijn Dolby Vision HDR-opname en superieure videostabilisatie. De video's hebben nauwkeurigere kleuren en vloeiendere overgangen.

De Galaxy 23 Ultra loopt niet ver achter en biedt gedetailleerde en levendige video's. Het kan echter af en toe worstelen met focusstabiliteit tijdens dynamische scènes, waardoor de iPhone 14 Pro Max op dit punt toch beter scoort. Het is met deze telefoon wel mogelijk om in 8K te filmen met 30 frames per seconde.

Software en gebruiksgemak

De camera-app voor de iPhone 14 Pro Max zet Apple's traditie van eenvoud en intuïtiviteit voort, waardoor het voor iedereen gemakkelijk wordt om met minimale inspanning geweldige foto's te maken. Het integreert ook naadloos met het iOS-ecosysteem.

De Samsung Galaxy 23 Ultra biedt meer handmatige bediening, waardoor fotografieliefhebbers verschillende instellingen naar wens kunnen aanpassen. Dit kan er echter ook voor zorgen dat de interface een beetje ingewikkeld lijkt voor beginnende gebruikers.

Je moet hier kiezen tussen de iPhone voor zijn eenvoud en gebruiksgemak, of voor de Samsung voor een geavanceerde bediening.

Conclusie

Kiezen tussen de Samsung Galaxy 23 Ultra en iPhone 14 Pro Max hangt af van je specifieke wensen en voorkeuren op het gebied van fotografie. Als je meer controle wilt over instellingen en waarde hecht aan een veelzijdig camerasysteem met superieure fotografie bij weinig licht, dan is de Galaxy 23 Ultra de juiste keuze. Als je echter prioriteit geeft aan portretfotografie, video-opnamekwaliteit en een gebruiksvriendelijke interface, heeft de iPhone 14 Pro Max de voorsprong. Beide telefoons bieden fotografiefuncties van het hoogste niveau, waardoor het op dit moment in het digitale tijdperk haast onmogelijk is om met je keuze fout te zitten.

Een belangrijk pluspunt van Apple is dat je iPhone 14 Pro Max nog geruime tijd iOS-updates zal ontvangen. Met Samsung kun je naar alle waarschijnlijkheid gedurende vijf jaar nog updates ontvangen.

Als je vertrouwd bent met iOS, dan is de iPhone 14 Pro Max hoogstwaarschijnlijk een betere keuze voor je.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: