Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

V-J Day, Times Square, 1945 (The Kiss)

Het is feest, de Tweede Wereldoorlog is waarlijk ten einde. Op Times Square, New York geeft een matroos uiting aan zijn vreugde door een verpleegster een hartstochtelijke zoen te geven. Maker van de (geregisseerde) foto die in het blad Life verscheen, is Alfred Eisenstaedt, een exponent van de Duitse reportagefotografie.

Hoewel ‘V-J Day’ de afkorting is voor Victory over Japan Day, de viering van de overgave van Japan, die op 15 augustus 1945 plaatsvond, staat de foto van Eisenstaedt na publicatie al snel symbool voor de algehele opluchting die zich na het aflopen van de oorlog meester maakt van de Amerikaanse natie.

The Kiss Alfred Eisenstaedt

Toch is meer dan zestig jaar na dato nog altijd niet alles over de foto vertelt. Eisenstaedt namelijk, die in 1935 naar de Verenigde Staten emigreerde en als geestelijke vader van de fotojournalistiek wordt beschouwd, schoot tijdens het fotograferen graag van de ene naar de andere gebeurtenis, waardoor veel details van zijn foto’s verloren gingen. Ook over The Kiss bestaat onduidelijkheid, bijvoorbeeld over wie nou toch het tweetal op de foto precies is. Een breed gedragen theorie zegt dat de dame in kwestie Edith Shain geweest moet zijn, alhoewel een aantal bronnen het op Greta Friedman houdt. De matroos werd in augustus 2005 (!) geïdentificeerd als George Mendonça uit Newport, Rhode Island. Maar ook hier geldt dat er zelfs vandaag de dag mannen zijn die volhouden dat hen de eer toekomt. Zo werpt een vrij recente publicatie in het magazine In Touch weer een ander licht op het kussende duo en duiken de namen van – inderdaad - Edith Shain en Carl Muscarello op. Volgens het artikel voegde het tweetal zich bij andere uitgelaten stelletjes om mee te doen aan een op Times Square te houden ‘kiss-in’ voor de vrede…

En Eisensteadt? Hij illustreerde sinds hij in 1936 cheffotograaf werd bij Life meer dan maar negentig covers, fotografeerde de beroemden der aarde – Marilyn Monroe, Ernest Hemingway, Sophia Loren – en werd zelfs op zijn sterfbed in 1995 herinnert aan zijn liefdevolle magnum opus.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: