De Pulitzer Prijs is een Amerikaanse journalistieke prijs die wordt beschouwd als de meest waardevolle onderscheiding op het gebied van nieuws, kunst en literatuur. Sinds de eerste uitreiking in 1917 is het aantal categorieën in de loop der jaren flink uitgebreid.
Inmiddels zijn er prijzen op 21 verschillende gebieden, waaronder sinds 1942 ook fotografie. In 1968 wordt besloten deze categorie op te delen in twee aparte prijzen: de zogenaamde 'feature photography' en de 'breaking news photography'.
De prijs dankt zijn naam aan de in Hongarije geboren Joseph Pulitzer (1847-1911). In 1864 emigreert Pulitzer naar Amerika om daar te vechten in de burgeroorlog. Daarna start hij zijn journalistieke carrière en wordt al snel bekend vanwege zijn sensationele manier van schrijven. Als baas van de New York World richt hij zich op de verslaglegging van zaken als corruptie en andere soortgelijke schandalen. Daarmee wordt de term 'gele journalistiek' geboren en groeit de New York World snel uit tot de grootste krant van de Verenigde Staten.
Pulitzer hecht er veel waarde aan 'de waarheid' op een professionele manier aan het licht te brengen. Mede daarom initieert hij het idee om journalisten universitaire scholing te bieden. Daarnaast zou volgens Pulitzer een prijs journalisten stimuleren tot het leveren van buitengewone prestaties. Pulitzer biedt de universiteit van Columbia geld om het plan te realiseren, wat in 1902 leidt tot een overeenkomst. Toch zou het nog tot 1912 duren voordat de Columbia University Graduate School of Journalism wordt opgericht. Vijf jaar later wordt ook de eerste Pulitzer Prijs uitgereikt.
Productie: Maarten Huisman