Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Zwembadcamera of onderwaterhuis?

Vakantie en water gaan vaak samen. Camera en water gaan vaak níet samen. Maar er zijn oplossingen. Hier is een verkenning van de mogelijkheden voor onderwaterfotografie.

Voor enkele euro’s koop je een single use onderwatercamera. Kan 1,5 m diep. De lenskwaliteit is doorgaans pover - onscherpe randen, een laag contrast, overstraling - maar het staat erop. Prima dus voor foto’s waarbij de herinneringswaarde voorop staat.

Fujifilm Quicksnap Marine
Fujifilm Quicksnap Marine

Aardig ook als kindercameraatje, al moet je er wel vooraf bij vertellen dat het cameraatje dient te worden ingeleverd bij de meneer of mevrouw van de fotowinkel. Ook aan het strand is zo’n toestelletje niet gek.

De Fujifilm Quicksnap Marine mag 3 m onder water en levert redelijk goede foto’s. Ook dit is een single use camera.

Overigens zijn er twee serieuzere (en duurdere) opties: de Fuji Marine (tot 3 m onder water) en de Kodak Sport (tot 15 m onderwater).

Beide gevuld met een hele goede ISO 800 film en uitgerust met lensjes die een verrassende kwaliteit leveren. Zeker goed te gebruiken als je voor het eerst snorkelend gaat fotograferen, of wanneer je je digicompact niet aan de stroomversnellingen van de Ardèche wilt offeren.

Bescherming

Met de zogenaamde onderwaterzakken (bijvoorbeeld van Ewa Marine) kun je je eigen camera onder water gebruiken. Ze zijn prima geschikt als je met onderwaterfotografie wilt kennismaken, en kunnen eveneens worden gebruikt als bescherming tegen stuifzand. Er zijn ook hoge uitvoeringen, waarin een flitser kan worden meegenomen.

De Ewa onderwaterzakken zijn in veel grootten en uitvoeringen leverbaar, van de kleinste voor een compactcamera tot een groot model met ruimte voor zoomobjectief en flitser.

Olympus mju 850 sw met vader en kind in water
Olympus mju 850 sw

Onderwatercompacts

Al onder de 200 euro koop je een waterdichte compactcamera. Fijn voor strand, sneeuw, regen, watersport en duiken. Olympus vertoont op tv een aansprekend reclamespotje voor de mju 850SW, een heel leuk vormgegeven cameraatje (zie de openingsfoto), dat 3 m diep mag, maar ook als algemene vakantiecamera goed te gebruiken is.

Pentax Optio W60
Pentax Optio W60

Het is ook een veelgekocht kado voor opgroeiende jeugd; leverbaar in modieuze kleuren, geheel breezer- en bierbestendig. Is hij in zee gewest, wel even 10 minuten in leidingwater leggen om het zout los te maken.

De nieuwe Pentax W60 heeft 5x zoom (28-140 mm, een mooi bereik), 10 miljoen pixels en kan tot 4 m onder water. Een zeer platte camera voor algemene toeristische toepassingen, en bovendien rond en onder water goed inzetbaar.

Olympus mju 1030 SW
Olympus mju 1030 SW

Wil je wat dieper in zee, dan komt mogelijk de Olympus mju 1030 SW in beeld, die 10 m diep mag. Fijn is ook z’n 3,6x zoomlens vanaf 28 mm. Oja, hij kan tegen een val vanaf 1,5 m en je mag er met je volle gewicht op gaan staan, mits je niet meer weegt dan 100 kilo. Overigens kan het afnemende licht op 10 m al technische beperkingen opleveren, mede door de beperkte power van de ingebouwde flitser.

Olympus-mju-1030-SW: Extra sterk en extra diep. Je mag er met 100 kilo op staan en hij mag 10 m diep. Ga je te diep, dan waarschuwt hij zelfs.

Sneeuw?

Toch behoedt het feit dat je met onderwatercompacts niet al te diep kunt gaan je aardig voor teleurstellingen. Hoe dieper je gaat, des te donkerder is het. Moet je gaan flitsen, dan kunnen rondzwevende deeltjes in het water het flitslicht terugkaatsen, waardoor je op je foto’s een soort sneeuwbui-effect ziet. Dat komt primair doordat het water dan niet helder is, maar het wordt ook nog eens erger naarmate de flitser dichter bij de lens van de camera zit. Dus liefst: helder water, niet flitsen, niet te diep.

...het is ook een veelgekocht kado voor opgroeiende jeugd

Onderwaterhuizen

Voor veel compactcamera’s zijn serieuze onderwaterhuizen beschikbaar, die soms meer kosten dan de camera waarvoor ze zijn ontwikkeld. Je kunt er vaak zo’n 40 m diep mee, het echte duikwerk dus, en er zitten diverse knoppen op, die koppelen met de knoppen op de camera.

Canon heeft voor veel modellen een onderwaterhuis. De nieuwste versies hebben een diffusieschermpje, dat het licht van de flitser meer spreidt en verzacht.

Praktisch probleem is wel dat je op 40 m diepte flitslicht nodig hebt, en dat het flitsertje van een compact dan maar een beperkte reikwijdte heeft. Met daarbij het bovengenoemde probleem van de rondzwevende vlokjes, die juist als het licht van de camera komt zo duidelijk zichtbaar worden.

...meer diepte en minder last van de reflecties van vlokjes in het water

Beter gaat het met een externe onderwaterflitser, die zich laat ontsteken door het licht van de ingebouwde flitser. Om een goede belichting te krijgen is het dan wel prettig om het diafragma te kunnen instellen.

De Ikelite 35AF is een onderwaterflitser met buigzame arm en camerabevestigingsbeugel. Hij is te combineren met de meeste behuizingen voor compactcamera’s en heeft een aanpasbare lichthoeveelheid. Doordat het licht ver van het objectief vandaan komt krijgen de onderwerpen meer diepte en heb je minder last van de reflecties van vlokjes in het water.

Gaat er een moderne reflex mee naar beneden, dan kan worden geprofiteerd van draadloze ddl-sturing van de flitsers. Er zijn speciale onderwaterhuizen voor de flitsers van digitale reflexcamera’s die dan met een lange flitsbeugel ver van het objectief worden gehouden. Daarmee komt het licht van boven/opzij om tekening en diepte in het beeld te brengen.

Ikelite onderwaterhuis voor Canon Eos450
Ikelite onderwaterhuis voor Canon Eos450

Ikelite onderwaterhuis voor Canon Eos450, geschikt tot 60 m. De camera blijft volledig operationeel, ook de zoom blijft regelbaar.

Wordt er een speciale onderwaterflitser gebruikt, dan zijn er wat de belichting betreft verschillende mogelijkheden: handinstelling waarbij je het diafragma zelf regelt, of ddl-sturing, waarbij de flitser op de flitsschoen van de camera wordt aangesloten.

Wordt de flitser niet aan de camera gekoppeld, dan reageert hij op de flits van de ingebouwde flitser. Hij moet dan wel een voorziening hebben om de voorflits te negeren, die een digitale reflex maakt vlak voordat hij de werkelijke opname maakt.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: