Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Scott Kelby: Zoomlens of een vaste brandpuntsafstand?

Scott Kelby’s digitale fotografie boek

Excerpt Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen - Zoomlens of een vaste brandpuntsafstand?

Zoomlens of een vaste brandpuntsafstand?

Er is iets met lenzen. De meeste mensen gaan technisch praten als het over lenzen gaat, en op internetfora zijn lenzen keer op keer de aanleiding tot felle discussies, waarin mensen behoorlijk vasthoudend worden in welke lenzen ze wel of niet gebruiken. Een actuele discussie is die over lenzen met vaste brandpunstafstand versus zoomlenzen.

Er zijn mensen die blijven volhouden dat lenzen met vaste brandpuntsafstand (lenzen die niet zoomen; ze hebben een bepaalde afstand en dat is het) duidelijk scherper zijn dan zoomlenzen.

Ik weet zeker dat dit ooit ook het geval was. Zoomlenzen waren van mindere kwaliteit en lenzen met vaste brandpuntsafstand leverden een scherper beeld. (En meestal kon je dichterbij scherpstellen. Dat is overigens nog steeds zo.)

Maar ik vind niet dat dat ook geldt voor de moderne kwaliteitszoomlenzen. (Niet zomaar een zoomlens, maar een van hoge kwaliteit, zoals een f/2.8.) Volgens mij zijn er maar een paar fotografen die zo met het blote oog zien of een foto met een zoomlens of met een lens met vaste brandpuntsafstand is gemaakt. Volgens mij is het een verzonnen verschil en bestaat het niet echt.

Maar dat neemt niet weg dat er eindeloze discussies over bestaan. Degenen die wel geloven dat er een groot verschil is worden vast woedend als ze dit lezen. Maar ik heb fabrikanten gesproken die beide lenzen maken en ze hebben me onomwonden gezegd dat er bij moderne kwaliteitszoomlenzen geen zichtbaar verschil in scherpte is tussen zoomlenzen en lenzen met vaste brandpuntsafstand. Ik heb twee lenzen met vaste brandpuntsafstand. Ze zijn allebei erg scherp. Net als mijn zoomlenzen. Maar blijf er niet in hangen. Het is maar een lens, geen religie.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: