Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Peter Lindbergh. On Fashion Photography

Het baanbrekende compendium van de Duitse fotograaf Peter Lindbergh, nu gepubliceerd in een speciale jubileumeditie. Tijdens zijn samenwerking met bekende figuren uit de mode, creëerde Lindbergh een nieuw soort fotografie met een humanistische benadering. Dit boek bevat meer dan 300 afbeeldingen, meestal niet eerder gepubliceerd, plus een interview met Lindbergh.

Op een strand in Malibu in 1988 fotografeerde Peter Lindbergh (1944–2019) de serie White Shirts: beelden die nu over de hele wereld bekend zijn. De foto's van Linda Evangelista, Christy Turlington, Rachel Williams, Karen Alexander, Tatjana Patitz en Estelle Lefébure zijn eenvoudig maar baanbrekend. Dit was het begin van een tijdperk dat schoonheid opnieuw definieerde, en Lindbergh veranderde hiermee het terrein van de modefotografie in de volgende decennia.

foto: © Peter Lindbergh - On Fashion Photography

In 1980 vroeg Rei Kawakubo aan Lindbergh om een 'Commes des Garçons'-campagne te schieten, dit was een van zijn eerste uitstapjes naar commerciële fotografie. Kawakubo gaf hem carte blanche. Lindberghs respect voor enkele van de grootste ontwerpers van onze tijd is voelbaar in zijn portretten. Onder de gefotografeerden: Azzedine Alaïa, Giorgio Armani, Alber Elbaz, John Galliano, Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld, Thierry Mugler, Yves Saint Laurent, Jil Sander en Yohji Yamamoto.

Elke foto geeft de menselijkheid van de persoon weer met een serene melancholie, die uniek en onmiskenbaar is voor Lindbergh...

Als een pionier in zijn vakgebied, vermeed Lindbergh de industriële normen van schoonheid en benadrukte in plaats daarvan de essentie en individualiteit van zijn modellen. Kate Moss, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Mariacarla Boscono, Lara Stone, Claudia Schiffer, Amber Valletta, Nadja Auermann en Kristen McMenamy, werden beroemd met zijn fotografie.

foto: © Peter Lindbergh - On Fashion Photography

Cate Blanchett, Charlotte Rampling, Richard Gere, Isabelle Huppert, Nicole Kidman, Madonna, Brad Pitt, Catherine Deneuve en Jeanne Moreau verschijnen allemaal in zijn werken. Van de foto die Anna Wintour koos als cover van haar eerste Vogue-nummer tot de legendarische opname van Tina Turner op de Eiffeltoren; het is nooit de kleding, beroemdheid of glamour die centraal staat in een Lindbergh-foto. Elke foto geeft de menselijkheid van de persoon weer met een serene melancholie, die uniek en onmiskenbaar is voor Lindbergh.

Vanaf het begin van zijn carrière was Lindbergh bekend in de hedendaagse kunstwereld, waar zijn foto's lang voordat ze in tijdschriften verschenen al in galeries werden tentoongesteld.

Deze editie bevat een bijgewerkte inleiding die is aangepast naar aanleiding van een interview uit 2016, waarin wordt onthuld wat er zich achter Lindbergh's lens afspeelde, en de fotograaf iets meer loslaat over zijn vroege samenwerkingen, de kwetsbare relatie tussen commercie en beeldende kunst, en over de kracht van het vertellen van verhalen.

Peter Lindbergh. On Fashion Photography - 40th Anniversary Edition - Peter Lindbergh
Pagina's: 512
Prijs: € 13,67
Uitgever: Taschen

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: