Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Mode- en reclamefotograaf Andy Tan

portret van vrouw die rookt door Andy Tan

'k Hou van het leven, maar het fascineert me om dooie mensen te fotograferen. Tweeënhalf jaar terug ongeveer kreeg ik het idee om de beautiful slow death te fotografen en had daarvoor een meisje bij een modellenbureau geboekt. Bleek helemaal uit Tsjechië te komen. Zij had de keuze uit een lucratieve klus in Londen waarvoor ze al eerder wat had gedaan of naar mij toekomen.

Ze kénde me helemaal niet, het betaalde slecht en ze wist ook niet wat de bedoeling was. Maar toen ik haar eenmaal bij mij thuis vertelde dat ze de hele dag een soort van zelfmoord ging spelen, zei ze: ‘Wow! I made the right choice.’ Voor de serie heb ik ook een echte revolver gehuurd en daar werd ze echt opgewonden van - ‘A gun is terrible, but sóóó sexy’.

Voor die serie heb ik uiteindelijk tien foto’s gemaakt, waaronder deze. Zij is de beauty, de slow death is het roken… Toen ik het eindresultaat zag, moest ik opeens denken aan de band Sweet Smoke die in de jaren zeventig Just A Poke had uitgebracht, waanzinnig album met een nog waanzinnigere hoes. En ik vind Sweet Smoke gewoon heel sexy klinken. Nee, heb aan dit beeld niet zo heel veel gedaan, behalve het mijn gebruikelijke sausje, sfeertje gegeven. Vijf minuten werk, meer niet.

Voor mij is het belangrijk dat de foto een gevoel oproept. Met mijn foto’s vertel ik nooit het volledige verhaal, de kijker moet dat verhaal afmaken. Daarom heb ik haar blik ook verhuld en met 'geen-licht' geaccentueerd, dat ze je niet direct aankijkt en dus geen gevoelens prijsgeeft. Krijgt het mysterie, gaat het meer leven. Tenminste, dat vind ik. Misschien ziet een ander dat heel anders, maar dat geeft niet, dat is juist goed. Hoe meer verschillende interpretaties, hoe beter. Eigenlijk ben ik heel lui: ik laat alles aan het publiek over.'

Naam: Andy Tan (1960)
Woonplaats: Amsterdam
Info: andytanphoto.tumblr.com

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: