Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Amsterdam 1900

oude zwartwit foto van de Prins Hendrikkade in Amsterdam rond 1900
foto: Fotograaf onbekend, Collectie Stadsarchief Amsterdam - Prins Hendrikkade, Centraal Station, circa 1888

Rond 1900 werd Amsterdam een dynamische stad. In dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In 'Amsterdam 1900 – Foto’s van Olie, Breitner, Eilers en tijdgenoten' komen beide ontwikkelingen samen.

In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station en de Beurs van Berlage. De industrie en de havens groeiden, maar tegelijk verkrotte de oude stad. Voor het eerst was het technisch mogelijk beweging in beeld te brengen waardoor foto’s van rond 1900 een heel andere stad laten zien, levendig, drukbevolkt en bedrijvig. Eerder had stadsfotografie zich noodgedwongen beperkt tot architectuur langs straten en grachten.

Onderzoek in fotografiecollecties van talrijke musea en archieven heeft een schat aan onbekende en verrassende beelden van de stad en het leven in Amsterdam opgeleverd.

Naast foto’s van bekende fotografen zoals George Hendrik Breitner, Jacob Olie en Bernard Eilers toont Amsterdam 1900 verrassende beelden van onbekende of inmiddels vergeten fotografen.

foto: G.H. Breitner, Collectie Stadsarchief Amsterdam - Spelende kinderen, circa 1900
foto: G.H. Breitner, Collectie Stadsarchief Amsterdam - Spelende kinderen, circa 1900

De tijd rond 1900 was een scharnierpunt, waarin de fotografie haar grenzen naar alle kanten verlegde en zichzelf opnieuw uitvond. Nergens in Nederland waren zoveel fotografen actief als in Amsterdam. Er ontstond een verschil in kiekjesmakerij en technisch meesterschap. Rond 1890 begon een nieuwe generatie amateurs de stad te fotograferen, gestimuleerd door het groeiende aanbod van simpele, betaalbare camera's en kant-en-klare negatieven. Fotograferen ging bij het moderne leven horen van een middenklasse die meer geld en meer vrije tijd had. De camera ontsloot werelden die eerder verborgen waren gebleven.

Amsterdam 1900 brengt de opleving van Amsterdam en de oorsprong van de moderne fotografie in beeld. Een uniek overzicht van deze periode, van de stad, het dagelijks leven en de fotografie in Amsterdam.

Amsterdam 1900 – Foto’s van Olie, Breitner, Eilers en tijdgenoten - Anneke van Veen
Pagina's: 228
Prijs: € 29,95 
Uitgever: Uitgeverij Thoth
ISBN: 9789068687217

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: