Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Olympisch vuur Deel 3

Getty Images-sportfotograaf Adam Pretty

Hoewel nog maar 31 jaar, geldt gelauwerde Getty Images-sportfotograaf Adam Pretty met zijn aanwezigheid op de Olympische Zomerspelen van 2000 (Sydney), de Winterspelen van 2002 (Salt Lake City) én de Zomerspelen van 2004 (Athene) als een veteraan. Omdat de Australische topfotograaf er ook op de Spelen van Peking deze maand weer bij is een fotovierluik. Deel 3.

"Dit is Rulon Gardner, een Amerikaanse zwaargewichtworstelaar. Wat de foto sterk maakt, is dat het vragen oproept. Want is hij nu blij, teleurgesteld? En wat doen die gekke schoenen daar? Je weet niet meteen wat er aan de hand is.

foto: Adam Pretty | Olympische Zomerspelen 2004, Athene, Griekenland - Rulon Gardner,
foto: Adam Pretty | Olympische Zomerspelen 2004, Athene, Griekenland

Het verhaal erachter is dat Gardner tijdens de spelen hiervoor, die van Sydney in 2000, de eerste niet-Rus was die een gouden medaille won. Een prestatie van formaat, waar ze vooral in Amerika ontzettend trots op waren. Tijdens de Spelen van Athene, vier jaar later, slaagt Gardner er niet in om de finale te halen en blijft hij steken op brons.

Aanvankelijk zou ik deze wedstrijd helemaal niet verslaan, maar er was een fotograaf uitgevallen. Het was bovendien één van de slotdagen, dus ik zat er na dagen van 20 uur werken wel een beetje doorheen. En nee, ik wist niet helemaal wat de situatie hier precies was. Maar ik zie die Gardner na een gewonnen partij zijn schoenen uitdoen, emotioneel worden en heel langzaam van het canvas wegsluipen, dus ik maak die foto.

Als je daar als normaal mens tussenkomt, dan ben je hartstikke dood

De volgende dag reageerde de Amerikaanse delegatie helemaal lyrisch over een bepaalde foto van mij, terwijl ik geen idee had om welke foto het ging - maar deze foto dus. Bleek dat het Gardner, een grote sportheld voor de Amerikanen, zijn laatste wedstrijd was, het was zijn afscheid.

Hou erg van worstelfoto’s. Het is een sport waarbij je het verlies ook fysiek ervaart, je tegenstander heeft je ook echt pijn gedaan. Wat ik ook mooi vind, zijn de posities waarin de heren elkaar soms manoeuvreren, als een ballet.

En dat geweld van een worstelpartij, zeker tussen zwaargewichten van 120 kilo. Als je daar als normaal mens tussenkomt, dan ben je hartstikke dood.”

De wereld van Getty Images

Fotoagentschap Getty Images - met haar hoofdkantoor in Seattle, Verenigde Staten - is dankzij onder andere de collecties van Time & Life Pictures en Stone 's werelds grootste beeldaanbieder en verkoopt in die hoedanigheid beelden aan talloze dagbladen en tijdschriften, maar ook film- en reclamebureaus. Om in de dagelijkse stroom van foto's te voorzien, vertegenwoordigt Getty Images circa 140 professionele nieuwsfotografen en werkt ze samen met nog eens rond de 2.000 (freelance) fotografen - waaronder de Australiër Adam Pretty.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: