Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Beroemde foto Terra Nova-expeditie van Antarctica 1912

IJsgrot foto Britse Terra Nova-expeditie van Antarctica in 1912

Het was het jaar 1912 en kapitein Robert Falcon Scott leidde een team van onverschrokken ontdekkingsreizigers op een missie om de prijs op te eisen om als eerste de Zuidpool te bereiken. Samen met hem waren twee briljante geesten, geoloog Thomas Griffith Taylor en meteoroloog Charles Wright. Ze begonnen aan een reis vol onbekende gevaren, die ze met een glimlach en een honger naar ontdekking onder ogen zagen.

De expeditie gebruikte het bevoorradingsschip Terra Nova om hen te begeleiden tijdens het eerste deel van de reis. Vanwege de naam van het schip wordt de missie van Scott historisch gezien de Terra Nova-expeditie genoemd.

Vlak voordat ze aan het laatste stukje van de reis naar de zuidpool zouden vertrekken, legden Taylor en Wright de geest van het avontuur vast: ze poseerden bij de ingang van een ijsgrot, een symbool voor de onbekende gebieden die voor hen lagen. En zo was het toneel klaar voor een van de meest gedurfde expedities in de annalen van de menselijke geschiedenis.

Embed from Getty Images

De foto in kwestie is weliswaar genomen vlak voordat het team op weg ging naar de Zuidpool, maar het waren niet Taylor en Wright die deel uitmaakten van het team dat Scott aangewezen had ter begeleiding op zijn voettocht naar het laatste stukje naar de zuidpool (1300 kilometer). Chief Scientist Dr. Edward Wilson, Lawrence Oates, Henry Bowers en Edgar Evans hadden zijn voorkeur.

Helaas mocht dit verhaal geen happy end hebben. Niet alleen waren ze net te laat en bungelde er al een maand een vlag van een eerder team op de bestemming, ook werd de reis terug naar de rest van de mannen een test van uithoudingsvermogen en wilskracht. Het team kreeg te maken met sneeuwstormen, temperaturen onder nul en een snel slinkende voedselvoorraad. Ondanks hun dappere inspanningen kwamen ze alle vijf om op slechts een paar kilometer van een bevoorradingsdepot dat hun leven had kunnen redden.

Hij offerde zijn leven op zodat de andere mannen ongehinderd verder konden gaan.

Edward Evans stierf op 17 februari 1912 in de buurt van de Beardmore-gletsjer, door hoofdletsel na een val. Kapitein Oates had ernstige bevriezingsverschijnselen en liep de kou in met de woorden, opgetekend door Scott: "Ik ga gewoon naar buiten en het kan even duren...". Hij offerde zijn leven op zodat de andere mannen ongehinderd verder konden gaan.

Enige tijd later, nadat ze hun toevlucht hadden gezocht in tenten, en afscheidsboodschappen aan hun familie hadden geschreven, moeten Scott, Bowers en Wilson bezweken zijn door de honger en blootstelling aan de extreme kou.

foto: Scott en zijn metgezellen bij de pool. Van links naar rechts: Wilson, Bowers, Evans, Scott en Oates - door Henry Bowers (1883–1912) - Image originally uploaded on 5 Dec 2003 by en:User:AlexPlank and edited by Ian Dunster on 24 Apr 2005), Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3197551

De laatste aantekening in Scotts dagboek op 29 maart 1912 luidde: “Elke dag stonden we klaar om te vertrekken naar ons depot 11 mijl verderop, maar buiten de deur van de tent blijft het een tafereel van wervelende drift. Ik denk niet dat we nu op iets beters kunnen hopen. We zullen het volhouden tot het einde, maar we worden natuurlijk zwakker en het einde kan niet ver zijn. Het is jammer, maar ik denk niet dat ik meer kan schrijven. R. Scott. Laatste invoer. Zorg in godsnaam voor ons volk”.

Acht maanden later ontdekte een opsporingsexpeditie de lichamen, samen met hun dagboeken en foto's. En zo werd het verhaal van de Britse Terra Nova-expeditie van Antarctica er niet een van een nederlaag, maar een van moed en opoffering. De foto van Taylor en Wright bij de ingang van de ijsgrot dient nog steeds als icoon voor het avontuur en de moed om het onbekende onder ogen te zien.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: