Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Olympisch vuur Deel 2

Hoewel nog maar 31 jaar, geldt gelauwerde Getty Images-sportfotograaf Adam Pretty met zijn aanwezigheid op de Olympische Zomerspelen van 2000 (Sydney), de Winterspelen van 2002 (Salt Lake City) én de Zomerspelen van 2004 (Athene) als een veteraan. Omdat de Australische topfotograaf er ook op de Spelen van Peking deze maand weer bij is een fotovierluik. Deel 2.

"De semifinale, een treffen tussen Pieter van den Hoogenband - de enige zwemmer zonder swimsuit - en zijn rivaal Ian Thorpe, met witte badmuts, daaronder. Inderdaad, Thorpe lijkt een langzame start te maken. Toch weet hij te winnen; Van den Hoogenband wordt uiteindelijk tweede.

foto: Adam Pretty | Olympische Zomerspelen - De semifinale, een treffen tussen Pieter van den Hoogenband - de enige zwemmer zonder swimsuit - en zijn rivaal Ian Thorpe
foto: Adam Pretty | Olympische Zomerspelen 2004, Athene, Griekenland

Ik heb met het gebruik van een slow shutter speed veel risico in deze foto gelegd. Daarmee creëer je weliswaar een mooi effect in beweging, maar de kans op onscherpte is ook groot. Hiervoor had ik al een stuk of twintig andere zwemwedstrijden bezocht en dezelfde techniek geprobeerd, maar daarvan was maar een laag percentage goed gelukt.

Was dus voor aanvang van dit niet onbelangrijke sportmoment erg nerveus - ik kan natuurlijk niet met lege handen terugkomen, alhoewel ik wist dat er nog een paar collega’s ook foto’s zouden gaan maken.

En omdat het zwartwit is, kijk je bovendien meer naar de graphics

De keuze voor zwartwit is gemaakt omdat de kleuren te veel afleidden - al die zwempakken en badmutsen, zwembad, blauw water, lijnen… Was visueel veel te druk geweest en ik wilde juist alleen de schaduwen van de startblokken en lichamen benadrukken. En omdat het zwartwit is, kijk je bovendien meer naar de graphics.

Om ruis op de foto te vermijden, heb ik bovendien besloten om twee zwemmers, eentje boven en eentje onder, en dus de randen van het zwembad, buiten het kader te houden.

Met deze foto won ik in 2005 de World Press Photo, wat voor mij als een verrassing kwam. Had voor de competitie tien foto’s ingestuurd en daar zaten foto’s bij waarin ik veel meer energie had gestoken - en dan denk je als fotograaf als gauw dat die foto’s ook beter zijn. Kennelijk niet."

De wereld van Getty Images

Fotoagentschap Getty Images - met haar hoofdkantoor in Seattle, Verenigde Staten - is dankzij onder andere de collecties van Time & Life Pictures en Stone 's werelds grootste beeldaanbieder en verkoopt in die hoedanigheid beelden aan talloze dagbladen en tijdschriften, maar ook film- en reclamebureaus. Om in de dagelijkse stroom van foto's te voorzien, vertegenwoordigt Getty Images circa 140 professionele nieuwsfotografen en werkt ze samen met nog eens rond de 2.000 (freelance) fotografen - waaronder de Australiër Adam Pretty.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: