Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Stervende Robert Kennedy

'Alles wat ik zag, alles wat ik hoorde, nog altijd zit het in mijn hoofd, als een slowmotion film.' De woorden van fotojournalist Bill Eppridge wanneer hij terugdenkt aan die fatale avond van 5 juni 1968 in het Ambassador Hotel in Los Angeles. Voor hem op de grond ligt Robert F. Kennedy, getroffen door een regen van kogels. Wanneer bordenwasser Jose neerknielt om het hoofd van de senator rust te geven, drukt Eppridge af.

De aanslag is een inktzwarte streep door de Amerikaanse politiek, en na de gewelddadige moorden op John F. Kennedy in 1963 en Martin Luther King twee maanden eerder nog meer door de hoop en dromen van het Amerikaanse volk. Robert Kennedy (1925-1968) was die dag immers hard op weg de Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen te worden.

de stervende Kennedy 1986

Zojuist had hij de doorslaggevende voorverkiezing van Californië op zijn naam geschreven en in een indrukwekkende dankrede onderstreept dat hij de juiste man op de juiste plaats was. Het mocht niet zo zijn: nog voordat het applaus is verstomd, valt er een reeks dodelijke schoten uit een .22-kaliber vuurwapen die uiteindelijk de volgende dag, 6 juni 1968 om 01:44, in het Good Samaritan-ziekenhuis van Los Angeles een einde maakt aan het leven van de veelbelovende presidentskandidaat.

Hoewel de als geboren Palestijn Sirhan B. Sirhan (1944) bekend heeft dat hij de moordenaar is en daarvoor een levenslange gevangenisstraf uitzit, blijft de moordaanslag omgeven door mysteries. Zo is op andere foto’s de aanwezigheid vastgesteld van een paar verdachte CIA-agenten, bestaat er twijfel over het aantal afgevuurde schoten en is het voor sommigen een raadsel hoe Sirhan vanuit zijn positie ten opzichte van Kennedy de dodelijke wonden heeft kunnen toebrengen.

En Guillermo Alfredo Eduardo ‘Bill’ Eppridge (1938)? “Ik wil proberen de senator te helpen, ik kan de senator niet helpen en daarom maak ik foto’s. Ik moest mijzelf dwingen mijn werk te doen…” De toenmalige Life-fotograaf schonk de wereld een iconische foto, een beeld waarop de intredende dood zelden mooier is vastgelegd.

Datum: 5 juni 1968, Bill Eppridge (1938 − 2013)

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: