Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

The Beatles op Abbey Road

foto van The Beatles op Abbey Road
Foto: Iain Macmillan (1938 – 2006) | Datum: 8 augustus 1969

Abbey Road is een wereldberoemde straat in het Londense stadsdeel Westminster, niet in de laatste plaats omdat daar op 8 augustus 1969, vlakbij de gelijknamige opnamestudio's van EMI, een al even wereldberoemd viertal een zebrapad oversteekt.

De foto, gemaakt door een op een wankele, drie meter hoge ladder staande Iain Macmillan, verschijnt op de cover van Abbey Road (1969), de laatst opgenomen elpee van The Beatles. Macmillan maakt in de tien minuten dat de Fab Four een paar keer heen en weer lopen een serie van zes opnamen en kiest voor de vijfde omdat het ‘de enige is waarop hun benen een perfecte omkeerde V vormen.’

Bedenker van de scène is overigens niet Macmillan, maar Paul McCartney. Omdat het die dag warm is, loopt hij op blote voeten de studio uit en leidt daarmee onbedoeld de wildste speculaties over zijn dood in. Ook het (niet goed zichtbare) nummer 28 in het kenteken van de Volkswagen op de achtergrond is volgens de macabere achterklap een verwijzing naar zijn doodsleeftijd – wat niet klopt, want McCartney (‘De geruchten over mijn dood zijn zwaar overdreven’) was toen 27 jaar.

De Volkswagen wordt in 1986 op een veiling bij Sotheby’s aan een Amerikaanse verzamelaar verkocht voor 2530 pond, terwijl het witte pak dat John Lennon draagt op een veiling vorig jaar in Las Vegas een slordige 100.000 euro oplevert.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: