Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograferen met een wildcamera voor wildlife fotografie

Wildcamera fotografie om onopgemerkt en automatisch foto’s van (wilde) dieren te maken.

Met een wildcamera, ook wel cameraval of wildlife camera genoemd, kun je onopgemerkt en automatisch foto’s van (wilde) dieren te maken. Een wildcamera wordt veelal aan een boom opgehangen met een standaard meegeleverde band.

De wildcamera’s werken zowel overdag als 's nachts en nemen pas op bij detectie van een voorbijlopend dier. De foto’s en/of video’s worden opgeslagen op de SD-kaart. In dit artikel laat ik je graag kennismaken met de basistheorie over de wildcamera’s.

Er zijn verschillende typen wildcamera’s voor uiteenlopende doeleinden. Naast het fotograferen van (wilde) dieren is een wildcamera, ook wel trailcamera genoemd, te gebruiken voor onder andere:

  • Ondersteuning en observatie van jacht
  • In de gaten houden van nesten en broedplaatsen
  • Dierlijke observaties uitvoeren (vanaf een afstandje zonder de natuur te verstoren)
  • Biologische onderzoeken uitvoeren
  • De groei van plant/dier/constructie monitoren (vanwege de timelapse functie)
  • Je passie voor natuur op een bijzondere manier extra invulling geven

Hoe werkt een wildcamera

Ophangen van de wildcamera
Het begint natuurlijk bij het ophangen van de wildcamera. Dit doet men bij voorkeur ter hoogte van het te verwachten dier dat op de locatie rondsnuffelt. Vaak zit er een statief met schroefjes en pluggen bij een wildcamera in de doos. Hiermee kan de wildcamera ook aan vlakke oppervlakten worden geschroefd zoals een houten plaat. Normaal gesproken hangen de cameragebruikers de camera het liefst met de bevestigingsband aan de boom.

Detectie van beweging of warmte
Met de PIR (passive infrared) sensoren, kan een wildcamera in de nacht ook dieren waarnemen. De infrarood leds zorgen voor verlichting (vaak onzichtbaar) en de PIR-sensoren meten een verandering in warmte. Dit alles binnen het bereik van de camera, waarover later in dit artikel meer.

De standaard sensoren (vaak drie stuks) van de wildcamera worden overdag gebruikt om te camera te triggeren tot het maken van een foto of video. Sommige camera’s zijn sneller dan andere in het detecteren, triggeren en opnemen van een dier. Let hierbij op de specificatie: ‘triggersnelheid’ als je een camera gaat aanschaffen.

Megapixel en Videokwaliteit
De meeste fotografie liefhebbers van wildlifefotografie weten inmiddels wat het verschil is tussen megapixels, en een full-hd of 4K videobeeld. We gaan hier niet te diep op in, omdat het simpelweg de meest eenvoudige specificatie van een wildcamera is.

Let wel goed op dat je jezelf niet blind staart op de megapixels van de camera. De prijs/kwaliteit van een wildcamera kan beter ook beoordeeld worden op basis van: triggersnelheid, bereik en de overige opties zoals timelapse functie. Kortom, des te hoger het aantal MP of de videokwaliteit is, des te beter het beeld. Maar het beeld is niet het belangrijkste.

Detectiebereik en Afstand
De sensoren, ook wel de ogen van de wildcamera genoemd, bepalen het detectiebereik. Hoe breder de wildcamera kan ‘kijken’, des te meer kans op een goed shot vanwege vroege herkenning van de beweging van een dier.

Over het algemeen zijn de meeste wildcamera’s in staat om tot zeker 120 graden breedte te kunnen detecteren. De gemiddelde instap wildcamera (€150 - €300) kan zo’n twintig meter recht vooruit beweging en warmte waarnemen. Vaak is de detectie overdag nét iets scherper. 


Overige wildcamera specificaties
Wanneer je op zoek bent naar een wildcamera komen er vaak veel verschillende termen en benamingen aan bod. Hieronder wordt op eenvoudige wijze, kort uitgelegd per functie wat deze eigenlijk precies inhoudt.

No-glow of Low-glow:
Camera's met een "no-glow" flitser zijn uitgerust met zwarte LED's die totaal onzichtbaar zijn, niet alleen voor het wild, maar ook voor de mens. Opgemerkt moet worden dat alle beelden die 's nachts met deze optie worden vastgelegd zwart-wit zullen zijn. Gebruik je de camera als beveiligingscamera en wil je dat deze niet gezien wordt? Dan zijn No-Glow camera’s iets voor jou. In het algemeen hebben wilde dieren geen last van flitsen.

Low-Glow wildcamera’s daarentegen hebben een lichte gloed vanuit de infrarood sensoren. Deze rode gloed is lichtelijk zichtbaar met het blote oog. Vaak zijn de low-glow modellen iets goedkoper in aanschaf.

De triggersnelheid

of triggertijd is in principe de tijd die een camera nodig heeft om een foto te maken zodra een beweging, zoals van een hert wordt gedetecteerd. Triggersnelheid is een zeer belangrijke eigenschap en is zonder twijfel het verschil tussen het zien, of niet zien van een bepaalde beweging. Triggersnelheid is een van de belangrijkste eigenschappen van een wildcamera. De triggertijden variëren van 0,2 seconden tot 1.5 seconden.

De drie belangrijkste voordelen van een wildcamera

Je kunt op meerdere locaties tegelijk fotograferen
Omdat de wildcamera volledig automatisch werkt (zowel overdag als in de nacht) kun je in principe 24 uur per dag wildlife foto’s maken zonder hierbij zelf aanwezig te zijn. Ideaal voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de dieren in het bos of zelfs in eigen tuin.

Tijdbesparend
Je kunt je voorstellen dat een natuurfotograaf slechts in beperkte tijd foto’s kan schieten. Sommige fanaten zijn dagen op pad voor dat ene perfecte shot. Natuurlijk gebeurt dit vaak met een camera van bijzonder hoge kwaliteit. Nu is het gebruik van een of meerdere wildcamera’s handig om als het ware ‘passief' foto’s of video’s van wildlife te schieten. Diverse wildcamera’s zijn voorzien van 4K videokwaliteit of kunnen toch aardig scherpe foto’s schieten.

Gemakkelijk unieke foto’s maken
Omdat de dieren totaal niet gestoord worden door een wildcamera is het mogelijk om bijzondere ontmoetingen, momenten of acties vast te leggen zonder dat het dier gestoord wordt of iets in de gaten heeft. Je zult dus foto’s maken van dieren die van dichtbij aan de camera gaan snuffelen, op hun gemak aan het eten zijn of van andere mooie momenten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Welke soorten wildcamera’s zijn er

Wildcamera met Wifi
Buiten de standaard wildcamera bestaan er ook wildcamera’s met wifi. Deze bevatten zo’n 67% (gebleken uit onderzoek van WildcameraXL Nederland) van de Nederlandse markt. In deze wildcamera’s zit ingebouwde wifi die werkt als een hotspot.

Camouflage EZ33 - Wildcamera met WIFI

Het is met de gratis app mogelijk om beelden direct van de wildcamera te downloaden en op jouw mobiel of tablet te uploaden. Dit scheelt een hoop ophang-, demontage, en terughang werk.

Wildcamera met Simkaart
De wildcamera met simkaart brengt extra kosten met zich mee omdat deze vaak wereldwijd live notificaties en beelden kan doorsturen naar de gebruiker. Dit is het meest uitgebreide maar tevens ook het duurste toestel.

Wil je meer weten over wildcamera’s of proberen of een wildcamera iets voor jou is?

Ga dan naar www.wildcameraxl.nl of doe de gratis Wildcamera Productkeuze-Quiz en ontdek welk type het beste aansluit bij jouw wensen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: