Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Portretfotograaf Willy Jolly

'Pfff, dat is heel moeilijk, ik heb zoveel favorieten. Toch is het wel aardig om een fotograaf te vragen naar zijn ‘favoriete’ foto. Zo krijg je een intieme blik in wat een fotograaf nu beweegt om steeds te fotograferen.

Ik heb gekozen voor een candidfoto in kleur waar ook een verhaal bij hoort, zoals gepubliceerd in mijn fotoboek Dream and Reality dat vorig jaar uitkwam. Deze foto is gemaakt in de periode dat mijn fotostudio in Amsterdam gevestigd was, van 1989 tot 1999. Ik reisde toen dagelijks met de trein vanuit mijn woonplaats Den Haag naar het Amsterdams Centraal Station en vervolgens met tramlijn 1 naar de Herengracht.

foto van Willy Jolly van drie matrozen die aan het omkleden zijn in een bus
foto: Willy Jolly

Op een zonnige winterdag zie ik vlak naast de tram een bus vol Russische matrozen richting de Dam rijden. Dus in plaats van naar mijn studio te gaan, spoedde ik mij naar de Dam waar het wemelde van Russische matrozen en blonde meisjes in folkloristische danskostuums. Rondom dit gebeuren strenge Russische bewaking in uniform, want er zou een optreden plaatsvinden met dans en muziek.

De matrozen stonden zich om te kleden in een open legertruck. Maar ik had dit keer geen camera bij me! Wat te doen? De studio was te ver weg, dus ik rende naar de Nieuwendijk en kocht snel twee Fuji-panoramawegwerpcamera’s met plastic lens en rende terug naar de ‘openluchtstudio’. De jongens waren wel verbaasd dat ik daar stond te fotograferen maar schonken gelukkig niet veel aandacht aan mij. Alleen Andrew – die op de voorgrond staat - sprak een beetje Engels en ik beloofde alle foto’s op te sturen, wat ik deed en waarvoor hij mij uitvoerig bedankte in een ontroerende brief.'

Naam: Willy Jolly (Batavia 1946)
Woonplaats: Den Haag
Info: www.willyjolly.nl

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: