Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

KLM Paul Huf Award 2008

De internationale jury van de door Foam_Fotografiemuseum Amsterdam georganiseerde KLM Paul Huf Award 2008 heeft Pieter Hugo (Zuid Afrika, 1976) als winnaar gekozen. De KLM Paul Huf Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar.

foto: Pieter Hugo | Mallam Mantari Lamal with Mainasara, Abuja, 110 x 112 cm, 2005

De jury was onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit van de inzendingen van fotografen uit de hele wereld. Van de 78 genomineerden kwamen er 36 uit Europa, 11 uit Azië, 5 uit Zuid Amerika, 14 uit de Verenigde Staten, 9 uit Australië en Nieuw Zeeland en 3 uit Afrika.

De voorzitter van de jury, verwoordde zijn bevindingen als volgt: "De jury van de KLM Paul Huf Award heeft vooral gezocht naar werk van uitzonderlijke kwaliteit. Hiermee doelen we op werk dat origineel is in benadering en in stijl. Ook zochten we naar een fotograaf die werk op een consistent niveau produceert, iemand die in staat is een hoogwaardig portfolio samen te stellen."

foto: Pieter Hugo | Abdullahi Mohammed with Mainasara, Lagos, 110 x 1112 cm, 2007

Ten aanzien van het werk van Pieter Hugo, de winnaar merkt Hartshorn op: "Het werk van Pieter Hugo is van zeer hoog niveau en toont een sterk ontwikkelde visie, exceptioneel voor een jonge fotograaf. Hugo heeft een directe en zelfverzekerde benadering ten opzichte van zijn onderwerp. Door middel van zijn portretten onderzocht hij diverse sociale en politieke kwesties."

Pieter Hugo ontvangt een geldbedrag van € 20.000,- een artist-in-residence van drie weken in Amsterdam en een tentoonstelling in Foam in september 2008.

De jury bestond uit:

  • Willis Hartshorn (vz), directeur van het ICP, International Center of Photography in New York
  • Sunhee Kim, artistiek directeur bij Bund 18 Creative Center in Shanghai
  • Guy Tillim, fotograaf, Kaapstad
  • Wim van Sinderen, hoofdconservator van het Fotomuseum Den Haag.

KLM en Foam hebben een bijzondere band met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). KLM stelde de Award in 1999 in als eerbetoon voor de decennialange relatie die KLM en Paul Huf met elkaar hadden. Huf stond bekend om zijn vernieuwende manier van fotograferen. Hij fotografeerde vijftig jaar in opdracht van KLM.

Eén van de laatste grote projecten waarbij Paul Huf persoonlijk was betrokken, was de totstandkoming van een Amsterdams fotografiemuseum. In 2001 resulteerde dit in de oprichting van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam. Paul Huf overleed in 2002.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: