Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Rineke Dijkstra winnares Hasselblad Award 2017

De Hasselblad Foundation maakt bekend dat zij de Hasselblad Foundation International Award voor fotografie (ca. EUR 100.000) dit jaar toekent aan de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra. Op 9 oktober 2017 kan zij de prijs in ontvangst nemen tijdens een ceremonie in Gothenburg. 

Behalve een symposium ter ere van de fotografe wordt er een expositie van haar werk geopend op 10 oktober in het Hasselblad Center.

foto: © Rineke Dijkstra - Nicky,The Krazy House, Liverpool, January 19, 2009
foto: © Rineke Dijkstra - Nicky,The Krazy House, Liverpool, January 19, 2009

Met het steeds terugkerende thema van identiteit in Dijkstra's foto's slaagt ze er volgens de stichting in om haar onderwerpen steeds te fotograferen op momenten van grote complexiteit en kwestbaarheid. Ook wordt de manier waarop ze haar modellen, veelal in series, vastlegt vergeleken met de rijke traditie van de zeventiendeeeuwse Nederlandse portretkunst. Door gebruik te maken van een vast camerastandpunt in haar videowerk is het verschil met haar fotografie nog maar heel klein.

De jury  

De Hasselblad Award jury die Rineke Dijkstra heeft voorgedragen aan de directie van de Hasselblad Foundation bestond uit:

  • Duncan Forbes, voorzitter. Curator en schrijver in Londen en Los Angeles en als onderzoeker tijdelijk verbonden aan het Institute for Modern and Contemporary Culture, University of Westminster, Londen
  • Jennifer Blessing, Senior curator voor fotografie, Solomon R. Guggenheim Museum, New York
  • Simon Njami, Curator en schrijver, Parijs
  • Esther Ruelfs, Hoofd van de afdeling Photography and New Media, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
  • Mark Sealy, Curator en directeur, Autograph ABP, Londen

"De foto's en video's van Rineke Dijkstra laten op briljante wijze zien hoe rijk en complex fotoportretten kunnen zijn. Dijkstra's foto's vormen een belichaming van de tijd waarin ze zijn gemaakt, verhouden zich tot de geschiedenis, tonen de wisselwerking tussen model, fotograaf en toeschouwer en benadrukken de kracht waarmee een persoonlijkheid door middel van fotografie kan worden getoond.

foto: © Rineke Dijkstra - Almerisa, Asylumseekerscenter Leiden, March 14, 1994
foto: © Rineke Dijkstra - Almerisa, Asylumseekerscenter Leiden, March 14, 1994

In een tijd waarin portretten steeds meer zijn vervallen tot verbeeldingen van narcisme en vluchtige roem, laat Rineke Dijkstra zien dat het kijken naar portretten mensen ook op een krachtige manier kan verbinden", aldus Duncan Forbes, voorzitter van de jury voor de Hasselblad Award 2017.

"Rineke Dijkstra heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd dat uitsluitend draait om portretten. Haar intensieve studies naar de transformatie van jongeren naar volwassenheid zijn adembenemend. We zijn er bovendien trots op dat Rineke Dijkstra de eerste Nederlandse winnaar is van de Hasselblad Award," verklaart Christina Backman, Managing Director van de Hasselblad Foundation.

Bron: ANP

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: