Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

International Photo Festival Leiden viert lustrumeditie

International Photo Festival Leiden viert lustrumeditie in Leids Singelpark

Het International Photo Festival Leiden (IPFL) viert momenteel zijn eerste lustrum. De gratis toegankelijke buitenexpositie van een nieuwe generatie talentvolle fotografen uit binnen- en buitenland is nu zes weken lang te bezoeken op de Singelparkroute in Leiden.

Het International Photo Festival Leiden biedt Europese fotografen die maximaal vijf jaar geleden zijn afgestudeerd een podium in de eerste fase van hun carrière als professionele fotograaf.

Carla-Kogelman - Ich bin Waldviertel, meisje kijkt naar beneden naar musje op haar borst
foto: © Carla-Kogelman - Ich bin Waldviertel (Alumni)

Door het IPFL kunnen de fotografen hun werk tonen én in contact komen met een breed fotografie minnend publiek uit binnen- en buitenland.

Voor deze lustrumeditie selecteerde de vakjury, onder leiding van juryvoorzitter Philippien Noordam, vijftien fotografen uit ruim 125 inzendingen. De Nederlandse fotograaf Jesper Boot, met zijn serie Power, werd unaniem verkozen tot winnaar van deze vijfde editie. De expositie van de vijftien IPFL-Fotografen is te zien in het Huigpark en Blekerspark.

Noordam: “Jesper Boot waarschuwt je om beter te kijken naar zijn foto’s. Het is zijn werkelijkheid die hij gecreëerd heeft en deze is niet vanzelfsprekend de onze.”

Jesper Boot- Power, oude man in busje door raam heen gefotografeerd
foto: © Jesper Boot - Power

Jesper Boot: "De serie Power bestaat uit geconstrueerde beelden waarin ik mijn eigen familie afbeeld als politieke figuren. Alle beelden vinden hun oorsprong in hoe macht en politieke macht al decennialang gerepresenteerd worden in de media en hierdoor in ons geheugen zijn beland. Door beelden te laten zien die vertrouwd aandoen, construeer ik een politiek beeld voor de kijker. Dat daarna wordt gedeconstrueerd als blijkt dat het niet een vertrouwde politicus, maar mijn eigen familie is."

Speciaal voor de lustrumeditie is er ook een aparte expositie met oud en nieuw werk van Alumni IPFL-Fotografen, waaronder eerdere winnaars Renate Beense (2014), Alexander Krack (2015) en Saskia Aukema (2018).

Sinds 2014 werkt het IPFL nauw samen met twee gerenommeerde internationale fotofestivals: Photoville, New York, Verenigde Staten en Head On, Sydney, Australië. Doel is het uitwisselen van beeld van jong opkomend fotografietalent voor een zo breed mogelijk publiek.

foto: © Head On Fotograaf Martine Perret - Ngala Wongga
foto: © Head On Fotografen Martine Perret - Ngala Wongga

In een speciale expositie op het Ambachtsplein is een selectie te zien van deze Photoville- en Head On-Fotografen.

Net als bij voorgaande edities krijgen de vijftien geselecteerde IPFL-Fotografen een expositie aan de andere kant van de oceaan: nu bij Photoville van 18 september tot en met 1 december 2021 in New York en in mei 2022 in Sydney.

En dan is er ook nog de publieksprijs: welke van de vijftien geselecteerde IPFL-Fotografen verdient dit jaar de publieksprijs? De winnende fotograaf ontvangt een geldbedrag van €500,- om te besteden aan de ontwikkeling van zijn of haar fotografie carrière.

Kijk voor meer informatie en activiteiten op de website van IPFL.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: