Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Het Lichtjuweel van Vlinder en Elfjes

Elfje foto van Jan van der Horn achter raam Amsterdam

Beeldend kunstenaar Jan van der Horn laat in het nieuwe jaar een nieuw licht schijnen op de Binnenkant en de Kalkmarkt, tegenover de Montelbaanstoren. Op deze historische plek in het centrum van Amsterdam laat Jan van der Horn zijn 'Lichtjuweel’ groeien.

Jan van der Horn zorgt van 1 tot en met 14 januari 2024 met zijn fotografie voor een magische uitstraling aan de gracht op de Kalkmarkt. Zijn grote, kleurrijke foto’s van stukjes natuur, Vlinder en elfjes laat hij op de vensterbanken van diverse huizen oplichten, wat na zonsondergang voor een sprookjesachtige sfeer zorgt.

foto: © Jan van der Horn

Zijn fotowerken worden gepresenteerd in 'lichtbakken’, als een dia, die op vensterbanken achter het raam worden gezet. Alle fotografische lichtbeelden tezamen vormen Het Lichtjuweel. Jan van der Horn realiseerde dat al eerder in Wijk aan Zee, Egmond, Wassenaar, Leiden en Voorschoten.

Magische sferen en sprookjes zijn een belangrijk thema in het werk van Jan van der Horn. Hij probeert in zijn beelden het magisch uur te vangen, het moment van schemering. In zijn zelf gecreëerde toverlandschappen laat hij elfjes en andere sprookjesachtige figuren poseren voor zijn Fujifilm camera.

Hoe meer omwonenden de bijzondere sfeer ervaren en meewerken aan Het Lichtjuweel hoe magischer het op deze historische hoek in het centrum wordt.

Dit is een plek waar mensen goed contact hebben met elkaar...

Jan van der Horn hoopt zoveel mogelijk bewoners te enthousiasmeren om hun vensterbanken voor de fotografische lichtbeelden beschikbaar stellen. Hij begint met enkele exemplaren en vervolgens breidt hij zijn fotoproject langzaam uit.

De eerste bewoners die hij benaderde, reageerden meteen enthousiast. "Ik gun Jan dit platform en vind het prachtig om hieraan mee te doen," aldus een bewoonster. "Deze plek leent zich bij uitstek voor zo’n kunstproject. Er is veel ruimte en bovendien is het van allerlei kanten goed zichtbaar."

foto: © Jan van der Horn - Vlinder als Maanmeisje, bij nummer 10

Zij denkt dat er achter heel veel ramen lichtbakken kunnen komen: "Dit is een plek waar mensen goed contact hebben met elkaar. De eerste bewoners hebben al ‘ja’ gezegd en wij als bewoners zullen het woord wel verkondigen. Want dit wordt mooi, zeker vanwege de kleurcombinaties en lichtintensiteit in contrast met de historische panden."

Zijn werken staan dan twee weken lang in diverse vensterbanken te stralen, wat vooral als nachtelijke expositie een visueel fabelspektakel oplevert.

Het Lichtjuweel van Vlinder en Elfjes - Jan van der Horn
1 t/m 14 januari 2024
de Binnenkant en de Kalkmarkt

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: