Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Het Lichtjuweel van Jan van der Horn

De fotoexpositie Het Lichtjuweel van Jan van den Horn

In De VerbroederIJ, de sociale, maatschappelijke en culturele ontmoetingsplek aan het IJ in Noord, groeit gestaag een bijzondere foto installatie: een Lichtjuweel van Jan van der Horn. Deze beeldend kunstenaar laat zijn oplichtende foto’s langzaam groeien in aantal, steeds meer wonderlijke werken verschijnen achter de vensters. Mocht je staan te wachten voor het Oostveer, die je van de Zamenhofstraat in Noord naar het Azartplein op het KNSM-eiland brengt, dan heb je mooi uitzicht op de oplichtende fotowerken van Jan van der Horn.

‘’Wij kennen Jan al sinds we hier in april 2019 begonnen,’’ vertelt Tania Spaans. Zij is de oprichter van deze ontmoetingsplek in Noord en heeft al eerder ruimte geboden aan een expositie van Jan van der Horn.

‘’Door corona staat het Lichtjuweel dit keer niet naar binnen gericht, maar stralen we uit naar buiten dat we er toch zijn. Glas genoeg,’’ vertelt zij. Het lokale buurtproject heeft hiermee een warme gloed en bloeit op, ondanks de verplichte sluiting. Maar omdat het gesloten is, worden de kunstwerken gebruikt om voorbijgangers te verwarmen met koffie en kunst.

Lichtjuweel foto expositie van Jan van der Horn bij De VerbroederIJ in Amsterdam Noord
foto: Jan van der Horn - Lichtjuweel

‘’Wij zijn er voor de buurt en activeren mensen om zich met elkaar te verbinden,’’ vertelt Tania. ‘’Wij zijn er samen voor elkaar – iets dat je nu door corona steeds vaker hoort. We werken samen hard aan alles wat hier is. We hebben met veel vrijwilligers maaltijden verzorgd, doen reparaties, onderhouden de moestuin en de grootste zandbak van Amsterdam. En mensen uit de buurt verzorgen ook de twee vrolijke varkentjes, Barry en Rosita.’’

In deze donkere, eerste maanden van het jaar gaat Jan van der Horn de zijgevel vol zetten met zijn oplichtende foto’s in lichtbakken als een dia, zodat de zijkant van De VerbroederIJ een kleurig en lichtgevend geheel wordt en warmte uitstraalt naar voorbijgangers en wachtenden voor de pont. ‘’Het liefst zet ik er twintig neer,’’ zegt Jan van der Horn. ‘’Dan staat er tenminste iets. Want hoe meer lichtwerken, hoe meer het oplicht en uitstraalt: hoop en warmte.’’

Expositie Het Lichtjuweel van Jan van der Horn
De VerbroederIJ,
Johan van Hasseltweg 21 (naast pontaanlanding Oostveer) Amsterdam
Open: di tm zo 10-18 uur.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: