Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fototentoonstelling Planet or Plastic bij Museon

Plastic flessen verstikken de Cibeles-fontein buiten het stadhuis in het centrum van Madrid, van fotograaf Randy Olson

foto: © Randy Olson, National Geographic

Van 12 maart t/m 22 november in de National Geographic Focus Gallery van het Haagse museum Museon: Planet or Plastic – Samenwerken aan een duurzame wereld. De pakkende tentoonstelling met zo’n zestig journalistieke, artistieke en wetenschappelijke foto’s van onder anderen Jordi Chias, Justin Hofman, Jennifer Lavers en Richard John Seymour vraagt aandacht voor de trieste effecten van onze omgang met plastic, maar laat ook mogelijke oplossingen zien.

Planet or Plastic, samenwerken aan een duurzame Wereld  is de uitdagende titel van de nieuwe fototentoonstelling die Museon in samenwerking met National Geographic presenteert. Plastic is zo alledaags geworden dat het gemakkelijk is onze afhankelijkheid ervan te vergeten. Deze spectaculaire en confronterende tentoonstelling probeert daar verandering in te brengen door de wereldwijde plastic afvalcrisis te tonen en de aandacht te vestigen op mensen met innovatieve ideeën die werken aan oplossingen.

Schildpad vast in net op bodem zee, foto van Jordi Chias
foto: © Jordi Chias

Een karetschildpad is verstrikt in een oud plastic visnet in de Middellandse Zee voor de kust van Spanje. De schildpad kon zijn nek boven water uitstrekken om te ademen, maar hij zou zijn gestorven als de fotograaf hem niet had losgelaten. "Spookvissen" door vervallen of verlaten vistuig is een grote bedreiging voor zeeschildpadden en andere zeezoogdieren.

Naast journalistieke foto’s van productie en gebruik tot (zwerf)afval, zijn er artistieke foto’s waarmee kunstenaars attentie vragen voor de schaalgrootte en trieste effecten van onze omgang met plastic en foto’s van wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt het plastic probleem in kaart te brengen en van de zoektocht naar oplossingen voor de plasticvervuiling van de oceanen.

Plasticvervuiling is een van de belangrijkste wereldwijde milieu-uitdagingen van onze generatie. Het is ook een probleem waar we allemaal iets aan kunnen doen. Positief heeft plastic voor een revolutie gezorgd in de geneeskunde, heeft het reizen in de ruimte vergemakkelijkt, de houdbaarheid van vers voedsel verlengd, gezorgd dat we mensen die het dringend nodig hebben schoon drinkwater kunnen leveren en heeft het levens gered door de toepassing in airbags en helmen.

foto: © Richard John Seymour - Yiwu Commodity City
foto: © Richard John Seymour - Yiwu Commodity City

Yiwu International Trade City, in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang, is 's werelds grootste groothandelsmarkt voor kleine goederen - en een lust voor het oog. Meer dan 70.000 stands, gehuisvest in een reeks onderling verbonden gebouwen, verkopen alles, van opblaasbare zwembaden tot kookgerei tot kunstbloemen. Voor fotograaf Richard John Seymour voelde deze markt zowel volkomen vertrouwd aan, omdat deze goederen overal te vinden zijn, maar ook volledig vreemd, vanwege het verbijsterende volume. China is de grootste producent van plastic - goed voor meer dan een kwart van het wereldwijde totaal - een groot deel wordt naar de rest van de wereld geëxporteerd.

Anderzijds zitten we opgescheept met zo'n 6,3 miljard ton plastic afval dat niet wordt gerecycled. Van de Noordpool tot de Zuidpool en het wateroppervlak tot op de zeebodem is in de oceanen plastic afval gevonden. Honderden soorten zeedieren zijn erin verstrikt geraakt, wat ook op ons en onze ecosystemen een negatieve invloed heeft. Met krachtige beelden maakt de tentoonstelling Planet or Plastic duidelijk dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen het gebruik van dit materiaal en de bescherming van onze wereld.

Foto bovenaan: Plastic flessen verstikken de Cibeles-fontein buiten het stadhuis in het centrum van Madrid, Spanje. Een kunstcollectief genaamd Luzinterruptus vulde deze en twee andere fonteinen in Madrid met 60.000 afgedankte flessen om de aandacht te vestigen op de milieu-impact van wegwerpplastics.

Meer info op Museon.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: