Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Noord-Hollands Archief verwerft fotocollectie

Op dinsdag 15 oktober heeft Poppe de Boer de fotocollectie van Fotoburo de Boer, inclusief alle rechten daarop, officieel overgedragen aan het Noord-Hollands Archief. Het Noord-Hollands Archief heeft deze bijzondere collectie persfoto’s aangekocht omdat het de totale geschiedenis (1945 – 2000) van zuidelijk Noord-Holland visualiseert.

De unieke collectie van Fotoburo de Boer bestaat uit circa twee miljoen (glas)negatieven, onder andere gemaakt door fotografen vader en zoon Cees en Poppe de Boer. De foto’s brengen uiteenlopende gebeurtenissen in beeld, zoals festiviteiten, ongevallen, politiek en sport.

foto: Cees de Boer | De Koffieclub met Godfried Bomans en Harry Mulisch, 1956
foto: Cees de Boer | De Koffieclub met Godfried Bomans en Harry Mulisch, 1956

Er zijn ook foto’s van memorabele momenten, zoals de bevrijding van Haarlem, koninklijke bezoeken, de huldiging van Yvonne van Gennip na de Olympische Spelen op de Grote Markt, maar ook portretten van bekende Haarlemmers, zoals Harry Mulisch. Veel van de foto’s zijn gepubliceerd in landelijke en regionale dagbladen, waaronder De Telefgraaf en het Haarlems Dagblad.

De (glas)negatieven zijn in goede staat en bevatten kwalitatief hoog materiaal. Alle foto’s zijn gedocumenteerd in registratieboeken, met uitzondering van 1,5 jaar uit begin jaren ’60. Poppe de Boer helpt het Noord-Hollands Archief om ook de foto’s uit deze periode te registreren en de inhoud ervan vast te leggen in een databank.

Het Noord-Hollands Archief maakt een verantwoorde selectie van de collectie digitaal toegankelijk voor publiek. Naar verwachting zullen eind oktober, begin november de eerste foto’s in de digitale beeldbank staan, onder de naam Collectie Fotopersburo de Boer. Wekelijks worden er nieuwe foto’s toegevoegd. Er wordt gestreefd eind december 6000 foto’s digitaal beschikbaar te hebben. Op aanvraag kunnen digitale reproducties worden geleverd.

Beeldbank Noord-Hollands Archief: www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: