Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vorm aan de Vecht - Buitenplaats Doornburgh

In Buitenplaats Doornburgh, het voormalige klooster tussen Utrecht en Amsterdam, is vanaf 18 maart 2022 werk te zien van diverse gerenommeerde ontwerpers, kunstenaars en fotografen in de tentoonstelling Vorm aan de Vecht.

Met deze tentoonstelling wil Buitenplaats Doornburgh zichzelf in een nieuw daglicht zetten door op de geschiedenis ervan te reflecteren. Dit wordt gedaan door werk te tonen van ruim vijfenzestig ontwerpers, fotografen, kunstenaars en modeontwerpers. In de tentoonstelling is veel fotografie te zien van Jimmy Nelson en nieuw werk van Suzanne Jongmans.

foto: © Suzanne Jongmans

Curator Nicole Uniquole stelde de tentoonstelling samen in een voormalig klooster aan de rivier de Vecht: “De zeventiende eeuwse elite bouwden hun buitenhuizen aan de Vecht om zich hier 's zomers te verpozen. Deze tentoonstelling presenteert het erfgoed van de buitenplaats naast hedendaags design. Zo vertellen we het verhaal van deze bijzondere locatie en ontstaat er ook door de getoonde kunst en design een verrassend perspectief op de toekomst.”

Diverse makers wonen als artist in residence tijdelijk in het klooster om nieuwe ontwerpen te maken geïnspireerd door de buitenplaats.

foto: © Jimmy Nelson - Maasai Saitoti Ngorongoro Serengeti, Tanzania 2010

Uniquole selecteerde voor deze tentoonstelling makers die de kracht van de locatie versterken. Rode draad door de tentoonstelling is het dagritme van de zusters die ooit de priorij bewoonden, de regelmatige vormen in de architectuur en structuren in de vormgeving.

Historica Reinildis van Ditzhuyzen verdiepte zich in de geschiedenis van de buitenplaatsen aan de Vecht tussen Utrecht en Amsterdam. Deze verzameling 17e-eeuwse buitenplaatsen aan de Vecht wordt ook wel de Gouden Bocht genoemd. Van Ditzhuyzen heeft speciale aandacht voor de zusterorde de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Deze orde bewoonden van 1957 tot 2016 op Doornburgh. De historica sprak met oud bewoners en bracht een deel van de geschiedenis van de buitenplaats in kaart.

foto: © Suzanne Jongmans - Voor modehuis Valentino

Het is vrij uniek dat het klooster als geheel behouden gebleven is inclusief het karakteristieke meubilair dat bijdraagt aan de bijzondere sfeer. De natuur, architectuur en historie van deze buitenplaats inspireert nog steeds makers van nu.

Vorm aan de Vecht
18 maart t/m 25 september 2022
Buitenplaats Doornburgh

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: