Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Jasper Juinen fotografeert Euro 2008

Als het Spaanse nationale elftal tijdens het komende EK Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk in bloedvorm is, dan zit Jasper Juinen (1973) aan de rand van het veld waarop de finalewedstrijd zal plaatsvinden. Als fotograaf. 'Dat is ook een feest voor mij.'

Het moet ergens in 1989 zijn geweest. Jasper Juinen belandt achter de toonbank van een Rotterdamse fotozaak, doet daarvoor bovendien wat werk als scannerfotograaf en loopt vervolgens de ‘grote’ Jerry Lampen tegen het lijf. Terugkijkend is het voor Jasper misschien wel een van de belangrijkste ontmoetingen uit zijn leven geweest. Want van hem leert Jasper ‘het vak’.

Jasper Juinen met camera en lange lens in de lucht bij open deur vliegtuig
Jasper Juinen

Ze trekken bijna tien jaar met elkaar op, waarbij Jasper de koffie haalt, maar ook films ontwikkelt en meegaat op reportage. Het zijn de jaren, zo zegt Jasper op deze prachtige meidag vanuit zijn tuin in een buitenwijk van Madrid, dat hij behalve als fotograaf ook als persoon wordt gevormd.

"Ik weet ’t niet. Mogelijk dat Jerry ergens een talent in mij zag, mogelijk was het een persoonlijkheidskwestie. Ja, heb nog veel contact met hem."

Ook Jerry zal begrepen hebben dat je tegenwoordig naam maakt als sportfotograaf.

"Nieuws- en sportfotograaf. Ik ben niet zo van de specialisatie, hou van afwisseling. Doe meer dan alleen sportwedstrijden. De inauguratie van paus Benedictus XVI, ontmoetingen tussen politieke leiders, de plechtigheden rond de bijzetting van Prins Claus waarvoor ik nog een Zilveren Camera won… Ja, actuele fotografie, of zoals ze dat noemen editorial photography."

Sinds augustus vorig jaar ben je in Spanje werkzaam voor Getty Images. Wat is je rol precies?

foto: Jasper Juinen

"Getty is al geruime rijd actief in Spanje. Ik ben geplaatst in Madrid en als staffotograaf verantwoordelijk voor het nieuws uit dit land, maar ook uit Portugal. Wat ik van Jerry heb geleerd, doe ik nu hier.

Ik zoek lokaal talent, leid ze in circa vijf maanden op; dat ze goed begrijpen welk beeld we zoeken, zorg er bijvoorbeeld voor dat ze de Engelse taal machtig worden en zend ze dan binnen Spanje uit.

En ik ben natuurlijk actief als fotograaf. De koffer staat altijd gepakt, mocht er wat groots gebeuren. Zo sta ik bijvoorbeeld stand-by voor Nelson Mandela, en dan doel ik op z’n onverhoopte overlijden.

Zo'n Frank Rijkaard die nu afscheid neemt van Barcelona, dan is het zaak dat je tijdens zijn laatste wedstrijd daar iets goed van hebt.

Verder ga ik voor Getty morgen naar Barcelona om de laatste thuiswedstrijd van Frank Rijkaard als trainer te verslaan, zit ik bij de UEFA Cup Finale in Manchester en staat deze zomer de Tour de France in mijn agenda. Maar de mooiste uitdaging die me binnenkort wacht is het EK Voetbal in Zwitserland/Oostenrijk."

Die uitzending naar het EK, beschouw je dat als een eer?

"Ja, daar ben je als fotograaf toch graag bij. Getty is vertegenwoordigd met vier teams van vijf fotografen. Per wedstrijd zitten er vier op het veld en twee op de tribune, terwijl er in het perscentrum in Wenen nog eens vijf editors klaar zitten. Als fotograaf heb je tijdens de wedstrijd een vaste plek waar je via een private fiber optic network in contact staat met je editors. Werkt fantastisch. Fotograferen en als je een paar goede foto’s op je kaartje hebt, stop je dat ding in een laptop en stuur je de beelden naar de editors. Die jongens volgen de wedstrijd ook en kunnen de beelden dus van bijschriften voorzien, waarna jouw foto’s een paar seconden later de wereld overgaan.

Zelf reis ik met het Spaanse elftal mee, waarvoor ik alle wedstrijden, trainingen en persconferenties volg. Dat duurt net zolang als het succes van het Spaanse team. Maar dat kon wel eens tot het einde zijn, want ik zie Spanje kampioen worden. Ja, dat is ook een feest voor mij."

Frank Rijkaart
foto: Jasper Juinen

Rijkaard die zijn laatste wedstrijd in Camp Nou verliest. Op de foto kijkt hij naar boven op het moment dat Mallorca de winnende, 3-2, goal maakt.

Je bent eens omschreven als een 'gretige sportfotograaf met een scherp oog voor het moment'.

"Je weet natuurlijk nooit wanneer dat moment valt. Dat kan een overtreding zijn, een mooie juichuiting, een doelpunt, een gebaar, een schitterende actie… Daar moet je alert op zijn, je moet aanvoelen dat iets 'een moment' kan worden. Je moet daarom niet alleen op de hoogte zijn van de spelende teams, maar ook de geschiedenis kennen die aan de wedstrijd vooraf ging, wat de achtergronden van de spelers zijn, welke sentimenten er leven, waar je op moet letten... Zo’n Frank Rijkaard die nu afscheid neemt van Barcelona, dan is het zaak dat je tijdens zijn laatste wedstrijd daar iets goed van hebt."

foto: Jasper Juinen | Arjen Robben, recente westrijd Real Madrid - Barcelona
foto: Jasper Juinen | Arjen Robben, recente westrijd Real Madrid - Barcelona

Is een goede sportfoto niet zelden een dosis geluk?

"Ook. Om goede sportfoto’s te kunnen maken, moet je het veel doen. In een recente wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona bijvoorbeeld maakt Arjen Robben met nota bene z’n hoofd – iets wat ie nooit doet – de 2-0. Ik zie hem van rechts aan komen hollen en grijp naar mijn groothoek die dan nog op de grond ligt. Het gras is nat en Robben glijdt in dolle vreugde op z’n knieën voorbij.

Om goede sportfoto’s te kunnen maken, moet je het veel doen

Op het moment dat je de camera pakt, is het kijken en kijken, vervolgens pijlsnel richten, zorgen dat Robben midden in het beeld zit en dan schieten. Gaat razendsnel. Ik schiet tien beelden per seconde en had maar vijf beelden waar hij op stond, dus reken maar uit. Op het eerste beeld hangt hij nog in de lucht en op de andere vier beelden schuift ‘ie aan mijn lens voorbij. Ja, een kwestie van geluk, maar ook vaardigheid."

De wereld van Getty Images

Fotoagentschap Getty Images – met haar hoofdkantoor in Seattle, Verenigde Staten - is dankzij onder andere de collecties van Time & Life Pictures en Stone ’s werelds grootste beeldaanbieder en verkoopt in die hoedanigheid beelden aan talloze dagbladen en tijdschriften, maar ook film- en reclamebureaus. Om in de dagelijkse stroom van foto’s te voorzien, vertegenwoordigt Getty Images circa 140 professionele nieuwsfotografen en werkt ze samen met nog eens rond de 2.000 (freelance) fotografen - waaronder de Nederlander Jasper Juinen.

Info: www.gettyimages.com.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: