Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Olympisch vuur Deel 4

Getty Images-sportfotograaf Adam Pretty-Olympische Zomerspelen 2004

Hoewel nog maar 31 jaar, geldt gelauwerde Getty Images-sportfotograaf Adam Pretty met zijn aanwezigheid op de Olympische Zomerspelen van 2000 (Sydney), de Winterspelen van 2002 (Salt Lake City) én de Zomerspelen van 2004 (Athene) als een veteraan. Omdat de Australische topfotograaf er ook op de Spelen van Peking deze maand weer bij is een fotovierluik. Deel 4.

"Ook deze foto, het Nieuw-Zeelandse team tijdens de ploegenachtervolging in de Olympische Velodrome van Athene, maakt nieuwsgierig. Je moet drie keer kijken… Het is ergens vroeg in de ochtend, een uur of 10:00 geloof ik, en het licht is ‘slecht’, valt nog maar net over de rand van het dak. Ja, er is wel degelijk een wedstrijd aan de gang; bovenin zie je ook de schaduwen van vier toeschouwers.

foto: Adam Pretty | Olympische Zomerspelen 2004, Athene, Griekenland - het Nieuw-Zeelandse team, ploegenachtervolging
foto: Adam Pretty | Olympische Zomerspelen 2004, Athene, Griekenland

Pas toen ik op deze positie zat, realiseerde ik me eigenlijk hoe uniek het beeld was. Gelukkig duurde het licht maar heel even, het bewoog heel snel over de track en was na ongeveer drie minuten al weer weg.

Gelukkig omdat andere fotografen je ook zien zitten en meteen afvragen wat je daar doet: ‘Waarom is ‘ie daar? Daar wil ik ook zitten.’ Niet alleen de sporters zijn competitief, ook de sportfotografen.

Vrijheid werkt goed voor mij, omdat ik ook risico’s wil nemen

Vergeet niet dat je daar met duizend andere fotografen bent, die ook allemaal zoeken naar die bijzondere foto. Vlak na deze foto stonden er al vijf andere fotografen over mijn schouder mee te kijken.

Hoewel ik me moet houden aan een bepaald programma en verantwoordelijk ben voor een aantal onderdelen, krijg ik van Getty Images tijdens de Spelen veel vrijheid. Ze weten dat ik terugkom met goede foto’s, dat ik tien jaar ervaring heb en durven me daarom ook meer vrijheid te geven.

Maar ik heb ’t ook nodig, vrijheid werkt goed voor mij, omdat ik ook risico’s wil nemen. En soms wil ik zelfs fouten maken, om daar van te leren. Nu zijn de Olympische Spelen natuurlijk niet het moment om fouten te maken, dan wil je dat natuurlijk voorkomen, maar toch.”

De wereld van Getty Images

Fotoagentschap Getty Images - met haar hoofdkantoor in Seattle, Verenigde Staten - is dankzij onder andere de collecties van Time & Life Pictures en Stone 's werelds grootste beeldaanbieder en verkoopt in die hoedanigheid beelden aan talloze dagbladen en tijdschriften, maar ook film- en reclamebureaus. Om in de dagelijkse stroom van foto's te voorzien, vertegenwoordigt Getty Images circa 140 professionele nieuwsfotografen en werkt ze samen met nog eens rond de 2.000 (freelance) fotografen - waaronder de Australiër Adam Pretty.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: