Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Koop een print van Henk Jonker en steun het MAI

Beroemde fotograaf Henk Jonker aan de muur

Op veler verzoek is het MAI voor het tweede jaar van start gegaan met een speciale printverkoop. Zo haal je voor een sympathiek bedrag een klassieker in huis. Bovendien steun je met deze aankoop het MAI en het behoud van een bijzondere collectie. We zijn alweer aangekomen bij de laatste editie van dit jaar met een selectie van twee foto's uit het werk van Henk Jonker. De foto die hij in 1959 maakte in Artis is inmiddels een klassieker, met een mooi verhaal.

Het verhaal van Murugan

Het lijkt een sprookje, het verhaal van de Indische olifant Murugan. Amsterdamse kinderen wilden heel graag een jong olifantje in Artis maar er waren alleen vrouwelijke olifanten. Kinderen uit de Spaarndammerbuurt schreven toen een brief aan premier Pandit Nehru van India en die werd zowaar beantwoord. Zo belandde Murugan in Amsterdam. Bij zijn aankomst in de haven, in 1954, werd het kleine olifantje door duizenden mensen begroet als een idool. Daarna werd hij naar Artis gebracht.

foto: © Henk Jonker - Olifant in de sneeuw, Artis Amsterdam 1959
foto: © Henk Jonker - Olifant in de sneeuw, Artis Amsterdam 1959

Murugan is vernoemd naar de zoon van de hindoegod Shiva. Hij werd al snel opgeleid in het vervoeren van vrachtjes en mocht vrij rondlopen in de dierentuin. Na een tijdje oefenen met zandzakken mochten ook kinderen op de nek van Murugan zitten.
Tegenwoordig zou een ritje op de nek van een olifant ondenkbaar zijn, de eisen voor het dierenwelzijn waren vroeger heel anders. Olifanten mochten buiten hun kooien rondlopen en zelfs ritjes door de stad maken. Dit is voor veel oudere Amsterdammers nog steeds een onuitwisbare herinnering. Op 4 juni 2003 heeft de dierentuin de zieke olifant laten inslapen. In die tijd was hij met zijn vijftig jaar de oudste mannelijke olifant van Europa.

De foto's worden gedrukt op fine art pigment papier formaat 20 x 25 cm, beeldformaat circa 19 x 19 cm, voorzien van originele stempel en certificaat. De meesterdrukkers van Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgen de afdrukken en verzending. 

De verkoopprijs bedraagt € 125,- inclusief BTW en bezorging binnen Nederland.

Hoe bestel je een afdruk:

Stuur een mail naar info@maibeeldbank.nl onder vermelding van
MAI Winteraanbieding 2021
Geef je keuze aan:
1. Olifant in de sneeuw, Artis Amsterdam 1959
2. Vrouw met wasgoed, Volendam 1947
3. Beide foto's

Vermeld in de mail je naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang je van MAI een factuur en na betaling krijg je de afdruk thuisgestuurd (track & trace).

Foto Henk Jonker - vrouw met wasgoed, Volendam 1947, MAI
foto: © Henk Jonker - Vrouw met wasgoed, Volendam 1947

De maand november is gereserveerd voor fotograaf Henk Jonker

Henk Jonker (1912-2002) wordt geboren in Berkhout (NH). Het gezin Jonker verhuist naar Amsterdam en Henk volgt een driejarige opleiding voor radiotelegrafie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt hij bij het Amsterdamse bevolkingsregister waar hij tot zijn onderduiken, in 1944, het verzet helpt aan persoonsbewijzen.

Bij het verzet leert hij zijn latere vrouw, fotografe Marie Östreicher (Maria Austria) kennen. Zij leert hem de fijne kneepjes van het fotografie vak en samen met haar en enkele collega’s uit het verzet richten ze in mei 1945 het fotopersbureau Particam (‘partizanen camera’) op. Jonker begint na de oorlog met fotograferen en heeft daarbij vooral oog voor gewone mensen, straattaferelen en kleine momenten. Hij is tijdens de Wederopbouw een van de bekende reportagefotografen van ons land. Daarnaast fotografeert hij veel theater, toneel, opera en ballet.

In 1955 selecteert Edward Steichen een foto van Henk Jonker voor de beroemde tentoonstelling en boek The Family of Man. Meer informatie: Steichen Collection

.

Bij World Press Photo ’59 wint hij met een foto van het Nederlands ballet. In de jaren zestig, na zijn scheiding van Maria Austria, woont hij enige tijd in Spanje. Nadat hij weer naar Nederland is verhuisd, fotografeert hij nog een tijd en legt zich daarna toe op kunstschilderen. In 1998 wordt in Amsterdam de fototentoonstelling Holland zonder Haast aan hem gewijd, met daarbij het eerste deel van de succesvolle gelijknamige publicatie.

Kijk voor meer informatie over deze en andere aanbiedingen op maibeeldbank.nl/printverkoop.

Alle aanbiedingen zijn geldig tot en met 31 december 2021.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: