Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie..
Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Elfjes van Jan van der Horn bij boekhandel Scheltema

Fotoexpositie De elfjes van Jan van der Horn bij boekhandel Scheltema

Magie in de binnenstad van Amsterdam

De elfjes van beeldend kunstenaar Jan van der Horn, die tot voor kort nog bij De VerbroederIJ in Amsterdam-Noord stonden, zijn het IJ overgevlogen en in een etalage aan de Nes, bij boekhandel Scheltema geland. Daar staan ze nu te stralen: Vlinder, Mila, Chrisje, Amee en Laura.

Jan van der Horn was vroeger, als kleuter, diep onder de indruk van alle betoverende etalages: "Overal licht, kleur, feest en magie in Amsterdam, die grote stad.’’ Nu zorgen zijn eigen fotowerken voor magie in de binnenstad.

foto: boekhandel Scheltema

Van Vlinder Stienstra (10 jaar) staan twee foto’s in de etalage. ‘’Dat vind ik heel cool,’’ aldus Vlinder. ‘’De foto’s met mij stonden eerder in Noord, maar nu sta ik midden in het centrum. Hier lopen veel meer mensen langs en dus worden ze veel meer gezien.’’

Zij heeft al vaak voor fotograaf Jan van der Horn geposeerd. Samen met haar moeder Renske woonde ze een paar jaar geleden nog in Noord, bij Jan van der Horn om de hoek. Hij had Renske al voor zijn serie Muzen van Zamenhof gevraagd. Vervolgens wilde hij Vlinder ook graag als model vragen. Hij had vlindervleugels gemaakt en niets was logischer dan Vlinder te vragen naar zijn fotostudio te komen en haar daarmee te fotograferen.

Andere wereld

Zes jaar was ze, toen ze voor het eerst en als vlinder in zijn studio poseerde. Dat vond ze meteen heel leuk: ‘’Ik vind het leuk om in een andere wereld te zijn. Ik vind dat fantasie-achtige van zijn foto’s mooi. Een normaal model moet meestal alleen maar kleding dragen en dat laten zien. Dit is heel anders. Dit is artistiek. Jan steekt er veel tijd in om er een echt sprookje van te maken.’’

"Die lotus vind ik een heel mooie foto. Dat is mijn laatste. Ik moest toen in dat decor klimmen via een trapje..."

Bovendien vindt ze het leuk om zich te verkleden en te poseren. ‘’Het is leuk om te zien hoe anders je eruitziet, ervoor en erna,’’ zegt Vlinder. ‘’Eerst met gewone kleding en dan verkleed, met mooi haar en make-up. Ik vind het leuk om iets met make-up te doen. Ik houd ervan om daar van alles mee uit te proberen. Bijvoorbeeld Halloween make-up en hoe anders je er dan uitziet.’’

Inmiddels heeft ze voor Jan van der Horn geposeerd als vlinder, elfje, Tinkerbell en in een lotusbloem. Jan van der Horn geeft tijdens het fotograferen allerlei aanwijzingen en dat vindt ze prima. Van alle foto’s heeft ze grote prints van hem gekregen.

foto: © Jan van der Horn - Vlinder (elfje)

‘’Die lotus vind ik een heel mooie foto. Dat is mijn laatste. Ik moest toen in dat decor klimmen via een trapje. De eerste keer vond ik dat een beetje eng, maar er is genoeg om je aan vast te houden en je zit goed vast.’’

Of ze later ook model wil worden, weet ze niet. ‘’De meeste castingbureaus zitten al vol. Als er een plekje vrij komt, schrijft mijn moeder me wel in. Maar later word ik liever binnenhuisarchitect of politieagent en ook moeder. Ik wil van poseren als model niet mijn werk maken, maar bij Jan vind ik het heel erg leuk.’’

De elfjes van beeldend kunstenaar Jan van der Horn staan tot en met 6 december in de etalage van boekhandel Scheltema aan de Nes in Amsterdam.
Zijn boek
The Light and Colors of Jan van der Horn is bij Scheltema te koop. Prijs € 145,00. Het is uitgegeven door The Institute of Art Research, Amsterdam. Het full color flat-boek zit in een slipcase, heeft een Zwitserse omslag. 118 pagina’s, formaat: 24,5cm x 30,5cm.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: