Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Groninger Museum verwerft werk David LaChapelle

foto: © David LaChapelle - Seismic Shift, 2012, Digital c print photograph on paper

Het Groninger Museum heeft een boeiend werk van David LaChapelle verworven met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds en haar mr Rickert J-F. Blokhuis Fund. De foto getiteld Seismic Shift maakt deel uit van de complexe geënsceneerde fotografie van LaChapelle en bevat tal van verbanden met de collectie van het museum.

Seismic Shift werpt een interessante blik op de huidige staat van de kunstwereld en kunstmarkt en snijdt thema’s aan als vergankelijkheid, verval en consumentisme. Op de foto is een deels vervallen ruïne van een museum voor hedendaagse kunst te zien met zwaar beschadigde iconische werken van kunstenaars als Jeff Koons, Andy Warhol, Damien Hirst, Takashi Murakami en David LaChapelle zelf. 

foto: © David LaChapelle - Behold, 2016, Hand Painted negative
foto: © David LaChapelle - Behold, 2016, Hand Painted negative

Deze kunstenaars staan symbool voor de torenhoge prijzen in de kunstmarkt: een voorbeeld van de wereldwijde vraag onder superrijke kopers voor wie kunst een merk is. Seismic Shift stelt kritische vragen over de beperkte houdbaarheid van kunst. Het werk wordt beschouwd als één van de hoogtepunten uit het oeuvre van David LaChapelle.

David LaChapelle (1963) begon zijn befaamde carrière met fotograferen voor Andy Warhols tijdschrift Interview. Door zijn vernieuwende aanpak behoorde LaChapelle al snel tot de meest invloedrijke fotografen ter wereld. Zijn spectaculaire, kleurrijke en vaak controversiële portretten van beroemdheden zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen van deze tijd. 

Seismic Shift maakt deel uit van de overzichtstentoonstelling LaChapelle: Good News for Modern Man

Deze eerste grote solotentoonstelling in Nederland belicht met ruim zeventig werken verschillende disciplines uit het oeuvre van de kunstenaar. Ook introduceert dit uitgebreide overzicht LaChapelles nieuwste serie New World, waarin hij het “onfotografeerbare” probeert te fotograferen in een zoektocht naar het paradijs.

Tot 28 oktober 2018 te bezichtigen in het Groninger Museum.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: