Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Daguerreobase, website voor daguerreotypieën

daguerreotypieën

Momenteel is er in het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Alles is ijdelheid te zien. Deze tentoonstelling is een eerste overzicht van daguerreotypieën uit Nederlandse collecties, waarvan een aantal mogelijk tot de allervroegste, gedocumenteerde fotografische uitingen in Nederland behoort.

foto: daguerreotypie © Bruno Braquehais / Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Leiden
foto: daguerreotypie © Bruno Braquehais / Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Leiden

Gelijktijdig is in Huis Marseille een selectie van de daguerreotypieëncollectie van het Museum Enschedé te zien.

Ter gelegenheid van de beide tentoonstellingen wordt de website www.daguerreobase.org gelanceerd, een website waarop alle daguerreotypieën van over de hele wereld geregistreerd worden.

De daguerreotypie is de oudste vorm van fotografie en biedt een loepzuiver en uniek beeld van 150 jaar geleden. In Nederland zijn er nog enkele honderden daguerreotypieën te vinden, meestal in familiecollecties.

Het restauratie-atelier van het Nederlands Fotomuseum heeft de meeste daarvan in de afgelopen jaren gerestaureerd en geconserveerd.

In 1839 ontketende de Fransman Louis Daguerre een ware revolutie. Een nieuw medium was geboren: voor het eerst kon iedereen een fotografisch beeld vastleggen. Zijn procédé werd om die reden door de Fransen bestempeld als gift aan de mensheid.

De basis van een daguerreotypie is een spiegelend plaatje metaal. Het bestaat om precies te zijn uit een flinterdun laagje zilver op of om een koperen drager. In tegenstelling tot fotopapier met een papieren en kunststof basis, is een daguerreotypie niet buigzaam en enigszins zwaar.

De website is vanaf 7 maart te bezichtigen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: