Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

The Light and Colors of Jan van der Horn

The Light and Colors of Jan van der Horn

Jan van der Horn geeft zijn eigen, bijzondere visie op licht en kleur

Het licht en de kleuren van Jan van der Horn is de titel van het fotoboek met werk van deze Amsterdamse beeldend kunstenaar. Het boek is net verschenen en geeft een overzicht van de fotowerken die Jan van der Horn in de laatste decennia maakte en waarin vooral zijn bijzondere gebruik van licht en kleur opvalt.

Het boek is samengesteld en vormgegeven door de Duits/Amerikaanse ontwerper, editor en fotoverzamelaar Manfred Heiting, een van ‘s werelds bekendste fotografiekenners, van het begin van de fotografie tot nu.

Heiting heeft een selectie gemaakt uit driehonderd foto’s van Jan van der Horn, zowel portretten uit de jaren zestig en zeventig, als zijn latere studiowerk (als lichtbakken gepresenteerd): geënsceneerde fotografie, waarin Van der Horn zijn fascinatie voor het ‘magische moment’ heeft vastgelegd; het korte, sprookjesachtige moment van de schemering van het licht.

Ook zijn recente werk, kleurrijke foto’s van zijn muzes, die poseren in zijn studio, staan in het boek. Opvallend zijn het gebruik van (gefilterd) licht en de surrealistische kleuren van puur pigment, waarmee Jan van der Horn zijn beelden creëert.

foto: © Jan van der Horn - Renske

Heiting schreef de inleiding voor het boek, waarin hij, vanwege het gebruik van dit licht, de fotowerken van Jan van der Horn vergelijkt met de Hollandse schilders van de zestiende en zeventiende eeuw. "Jan is meester van het licht," schrijft Manfred Heiting. "Hij denkt, creëert en presenteert met licht. Hij begreep het licht vanaf het begin van zijn werk en volgt daarmee de traditie van de Hollandse meesters."

foto: © Jan van der Horn - Etalage Scheltema

Kunsthistoricus Emiel van der Pol schrijft in zijn bijdrage over het werk van Jan van der Horn en plaatst die in een breder verband van de geënsceneerde fotografie in Nederland.

Drukkerij ZwaanLenoir in Wormerveer zorgde voor de lithografie, het prépress gebeuren en drukte dit bijzondere fotoboek. ZwaanLenoir voldoet aan de museale norm waarbij fotografie (RGB) in alle kleurdiepte lithografisch wordt omgezet naar hoogwaardig drukwerk. Hun kwaliteit van drukken is ook te zien in een studieserie over fotografie voor het Rijksmuseum, die door Manfred Heiting werd geïnitieerd en ontworpen.

Het boek – in full color, uitgegeven als flatboek met Zwitserse omslag, in slipcase - is verkrijgbaar bij Galerie TORCH, boekhandel Scheltema en de winkel van het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: