Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Dronefotografie, wat maakt het zo leuk?

multi-level-complex-transport-interchange-loaded-with-traffic-winter-evening-road-is-illuminated-by-lanterns-drone-view

Of je nu een professionele fotograaf bent die iets anders wil aanbieden aan klanten, of een amateur die meer 'likes' op sociale media nodig heeft: het vastleggen van foto's met een drone met camera is de beste manier om je foto's op te laten vallen. Moderne drones met camera's tonen gemeenschappelijke oriëntatiepunten vaak op een nieuwe en fantasierijke manier. Ze bieden een uniek perspectief wat mensen doet stoppen en kijken. En ze leggen die opnames vast met een hoge resolutie.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een drone is dat ze beelden produceren die je niet vanaf de grond kunt maken. Tenzij je toegang hebt tot een helikopter of heteluchtballon, zou het zweven met je camera boven een groep nijlpaarden die in een rivier baden onhaalbaar zijn zonder een drone. En fotograferen in de krater van een actieve vulkaan is bovendien te gevaarlijk om op een andere manier aan te pakken.

Drones kijken vanuit een hogere hoek op de onderwerpen neer dan je normaal gesproken doet: het patroon van schilderachtige lijnen, straten en paden kun je gebruiken om de aandacht te vestigen op een specifiek deel van het beeld en om het hoofdonderwerp te markeren. Bij een droneopname kun je de ogen van de kijkers door de afbeelding heen trekken totdat ze het gebouw, de persoon of het object vinden dat het echte focuspunt van de foto is.

Al deze visuele trucs zullen je kijkers laten betoveren door de symmetrie en textuur van je afbeeldingen, en met een drone met camera is dit zo veel makkelijker uit te voeren.

Het abstracte element

Foto's maken van herhaalde patronen, vormen en kleurblokken is op zich al visueel aantrekkelijk, maar een van de voordelen van dronefotografie is om landschappen vanuit een uniek perspectief te kunnen fotograferen en iets artistieks in plaats van realistisch te creëren.

Je verandert de manier waarop de kijker herkenbare locaties ziet volledig en door opzettelijk hun zintuigen te verwarren, zien ze in plaats daarvan een kleurrijk en boeiend abstract beeld. Rijen lavendel worden draden van een kleurrijk tapijt, kronkelende wegen worden een wirwar van slangen en rivieren met hun zijrivieren worden aderen en haarvaten.

rivier IJsland drone view
foto: rivier IJsland

Sommige locaties worden zo vaak vanuit hetzelfde standpunt gefotografeerd dat de beelden een cliché worden, maar daar kun je verandering in brengen door een drone in te zetten. Door een bekend herkenningspunt van bovenaf te fotograferen, wordt het gewone beeld buitengewoon. Deze andere invalshoek helpt je om nieuwe, gewaagde composities te maken die een hoge waardering en verwondering opleveren.

Een van de beste manieren om een ​​abstracte opname met een drone te maken, is door te zoeken naar vreemde vormen gevormd door schaduwen. Wanneer je 's morgens vroeg of laat in de middag fotografeert, produceren lange schaduwen silhouetten over de grond, waardoor onwerkelijke patronen en bizarre hoeken ontstaan. Deze langgerekte schaduwen kunnen worden gebruikt als lijnen om naar het onderwerp te leiden, of ze kunnen een surrealistisch onderwerp op zich zijn.

Drone videografie

Drones met camera's maken foto's, maar ze maken ook high-definition videobeelden. Als je serieus bezig bent met dronefotografie en videografie, kies er dan een met een resolutie van 4k, want deze beelden kunnen een breedbeeld-tv vullen met beeldmateriaal van bioscoopkwaliteit. Als je een 4k-drone koopt, worden je foto's ook op de hoogste resolutie vastgelegd.

Wil je geld verdienen met je dronefotografie? Er zijn veel commerciële kansen voor dronebeelden en -video van hoge kwaliteit. Je kan foto's maken voor makelaars die de indeling van een huis, de tuin en het omliggende land laten zien. Bij trouwerijen worden vaak ook opnamen van bovenaf en luchtopnames van de ceremonie en gasten gewaardeerd. Of als je tijdens een vakantie fantastische landschappen hebt vastgelegd, kunt je wellicht een aantal van die foto's en video's verkopen aan reisbureaus en stockbeeldbedrijven.

Fotografiekennis als basis

Ongeacht het type dronefotografie dat je gaat verkennen, houd er rekening mee dat je je, om de beste resultaten te krijgen, nog steeds aan de regels van ‘normale’ fotografie moet houden. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat er voldoende licht is op je hoofdonderwerp. Een goede foto heeft een goed belicht beeld, dus controleer de richting van de zonnestralen om ervoor te zorgen dat het onderwerp goed wordt belicht.

Het maken van een compositie die evenwichtig is en een lust voor het oog, is ook essentieel. Of je nu vanaf de grond fotografeert, of vanuit de lucht met een drone, je moet de basis goed onder de knie hebben, anders krijg je niet het soort meeslepende beeld waar je op hoopt. Alleen omdat je een drone hebt, ben je niet verzekerd van verbluffende resultaten; je moet nog steeds je fantasie gebruiken en een idee hebben hoe je een dynamische foto maakt.

foto: Free-Photos via Pixabay

Om ervoor te zorgen dat je drone-fotografie wordt opgemerkt, kun je ook mensen in de afbeelding opnemen. Als je een persoon (of een paar mensen) in de opname ziet, krijgt de kijker een gevoel van schaal. Door herkenning van een vertrouwd object kan de kijker de grootsheid van het tafereel voor zich beter waarderen. Het kan natuurlijk ook wat menselijkheid aan het beeld toevoegen.

Conclusie

Het beste compliment dat je als fotograaf kunt krijgen, is dat iemand wat langer blijft kijken als ze je foto's onder ogen krijgen. Dit is wat dronefotografie elke keer weer weet te bereiken doordat de kijker bekende objecten en landschappen op een totaal onbekende manier voorgeschoteld krijgt. Kijkers raken geïntrigeerd door de kleuren, patronen en vormen die normaal alleen door vogels worden opgemerkt.

Als je wilt experimenteren met een trending en innovatieve vorm van fotografie, koop dan een drone met camera en begin te experimenteren met een geheel nieuwe manier om de wereld te bekijken. Het zal je creativiteit een kickstart geven en je enthousiasme voor fotografie letterlijk naar grotere hoogten brengen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: