Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

De GoPro: niet alleen voor extreme sporten

De GoPro camera

Als je nog geen GoPro hebt, heb je ze vast wel eens gezien. Een GoPro is meestal bevestigd aan helmen of fietssturen - ze zijn extreem populair bij mensen die actief zijn of extreme sporten beoefenen. Maar GoPro's zijn ook geweldig voor andere doeleinden: je hoeft niet van een klif of uit een vliegtuig te springen om er goed gebruik van te maken. Misschien heb je nooit eerder nagedacht over het aanschaffen van een GoPro. Lees hier wat je er nog meer mee kunt doen.

Vrijwel iedere professionele fotograaf heeft meerdere fototoestellen. Uiteraard is geen van deze camera’s hetzelfde. Als je jouw fotografie naar een hoger niveau wilt tillen, kun je bijvoorbeeld overwegen een GoPro 9 te kopen.

GoPro Hero 9 Black action cam
GoPro Hero 9 Black action cam

Met deze camera kun je niet alleen video's maken, maar ook foto's. De GoPro 9 is ook heel geschikt voor livestreamen. Als je over deze camera beschikt, kunnen mensen jou dus ook inhuren voor het maken van een video.

Sport

Voor de hand liggend is dat je een GoPro voor extreme sporten en andere activiteiten die fysieke inspanning vergen gebruikt om leuke foto's van je activiteiten te maken. Veel motorrijders die GoPro's gebruiken, monteren ze op hun helm. Er zijn zelfs helmen te koop die speciaal zijn ontworpen om een GoPro op te bevestigen, waarmee je beelden van ritten kunt vastleggen.

Andere rijders zullen de GoPro met een elastisch materiaal op de borst bevestigen. Bij dit type houder is het belangrijk dat de riemen zo strak mogelijk vast zitten, wat zal helpen trillingen in videobeelden te verminderen. Het leuke van het apparaat bij bevestiging op de borst is dat je het kunt verwisselen en op je rug kan plaatsen, voor bijvoorbeeld een video van de andere rijgenoten achter je.

man doet breakdance bij brug met GoPro aan arm

Video-opnamen vanaf het stuur zijn doorgaans meer onderhevig aan trillingen en kunnen hobbelig en moeilijk te bekijken zijn. Aan de andere kant, als je geen video gaat opnemen maar liever foto's maakt, dan is de stuurpositie misschien wel ideaal.

Voor bijna iedere sportuitrusting is er bevestigingsmateriaal beschikbaar, dus zo kun je gemakkelijk leuke foto's maken van jezelf tijdens het sporten.

Een ander bijzonder cool ding van de GoPro is dat als je het als trainingstool kunt gebruiken. Als je een sport of activiteit probeert te perfectioneren en geen personal trainer wilt inhuren, kan de GoPro als die personal trainer fungeren en je feedback geven over zaken als je vorm, prestaties en andere gebieden die mogelijk moeten worden verbeterd.

zonnebril en GoPro op rots met uitzicht op zee

Voor vervoer naar de plek waar je wilt gaan fotograferen met een GoPro is een kwalitatieve cameratas wel aan te raden. De wanden van zo'n tas zijn altijd extra dik, waardoor ze je spullen beschermen tegen diverse invloeden van buitenaf. In de meeste cameratassen kun je dan gelijk ook de diverse accessoires die je meeneemt opbergen. Door alles in één tas te stoppen, is de kans klein dat je iets vergeet.

Wat kun je nog meer doen met de GoPro

Sommige GoPro-modellen hebben burst- en timelapse-modi. In burst-modus kun je tot 30 frames per seconde vastleggen, wat je een vrij goede kans geeft om iets moois vast te leggen tijdens die burst. Timelapse is ook een leuke modus: neem een reeks afbeeldingen van een bepaalde periode en rangschik ze vervolgens samen in een snel bewegende animatie. Dit doe je overdag of 's nachts met de 'night lapse' modus.

Je kunt ook de snelheid wijzigen waarmee die timelapse beelden samen worden gesynchroniseerd. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om de GoPro in de achtertuin te plaatsen en alleen het veranderende licht van zonsopgang tot zonsondergang vast te leggen, of bevestig hem op het dashboard van de auto of maak een timelapse video van een langlauftocht.

man staat in zee met GoPro in hand

Het leuke van de GoPro is dat het niet zomaar een videocamera is. Je kunt deze instellen om elke 60 seconden, elke 10 seconden of zelfs elke seconde een foto te maken. Dat betekent dat je je kunt concentreren op paardrijden, hardlopen, peddelen (of wat dan ook); de GoPro zal alle fotografie voor je doen.

Dit lijkt natuurlijk een beetje op fotograferen op de gok, omdat je geen idee hebt waar je GoPro van de ene minuut op de andere een foto van zou kunnen maken, maar als je tijdens de activiteit genoeg frames vastlegt, zitten er vrijwel zeker een paar tussen die best verbazingwekkend zijn.

Aerial fotografie

Als je ooit foto's vanuit de lucht hebt willen maken overweeg dan om een GoPro te gebruiken. GoPro's zijn geweldig in combinatie met drones. In combinatie met bepaalde drone-modellen kun je een houder toevoegen waarmee de camera kan draaien, vanuit verschillende richtingen kan schieten en meebewegen. Je kunt zo echt foto's van professionele kwaliteit maken en de investering, zelfs als de kosten van de drone worden meegerekend, is een stuk lager dan wanneer je op de ouderwetse manier aerial fotografie zou doen.

Let er wel op dat dronefotografie op sommige plaatsen verboden is, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regelgeving in een bepaalde regio.

luchtfoto van gebouwen en parkeerplaats en weg

Als je niet zo happig bent op het kopen van een drone of als drones gewoon verboden zijn in je omgeving, kun je nog steeds op een verrassende manier luchtfoto's maken. De GoPro is ontworpen om robuust en sterk te zijn voor mensen die hem voor extreme sporten gebruiken en kunnen vallen. Maar omdat de GoPro zo robuust is, is hij ook ideaal voor bijvoorbeeld camera tossing.

Dit is een techniek die ook populair is bij mensen die geen GoPro hebben, maar het nadeel is natuurlijk dat je met een gewone point-and-shoot camera er echt zeker van moet zijn dat je de camera daarna weer gaat vangen.

Om een ​​camera tossing beeld te maken met een GoPro, zet je hem in burst-modus en gooi je hem in de lucht. Hij maakt meestal een reeks foto's terwijl ie in de lucht is, waardoor je een heel bijzondere reeks foto's kunt krijgen.

Huisdier fotografie

Je hebt waarschijnlijk heel veel foto's van je hond, maar heb je ook foto's vanuit het perspectief van de hondenogen? Probeer je GoPro-camera aan de halsband van je hond te bevestigen en hem dan een paar uur los te laten. Stel de camera in om elke minuut, elk half uur of elk uur één foto te maken en bekijk ze daarna om te zien wat de hond heeft uitgespookt. Dit kan leuk zijn als je huisdier regelmatig de achtertuin verkent en je niet altijd kijkt om te zien wat hij aan het doen is.

sneeuwhond met GoPro aan zijn nek in sneeuwlandschap

Het werkt goed voor honden, maar is niet aan te raden voor katten, omdat katten de neiging hebben om hun halsband vast te pakken waardoor je zowel de halsband als de GoPro kwijt kunt raken.

Ook voor wildlife fotografie kun je de GoPro gebruiken voor foto's van dichtbij, en zelf op een veilige afstand blijven.

Je kunt hetzelfde ook bij je peuter proberen, maar alleen met een veilige bevestiging van de camera (hang hem zeker niet om de nek van je peuter). Misschien krijg je zo prachtige en wellicht hilarische beelden vanuit het perspectief van een peuter die door het huis rent.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: