Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Dieren op de gevoelige plaat

Huisdieren zijn een dankbaar foto onderwerp. Maar vergis je niet, je hebt er een behoorlijke portie geduld voor nodig om de doodeenvoudige reden dat dieren lang niet altijd doen wat wij van ze verlangen. Zoals poseren. Vaak gaat het ettelijke malen mis voordat je uiteindelijk die foto hebt die je voor ogen had. En dat tijdrovende element, dat is nu precies het grote voordeel van het werken met een digitale camera.

Om het je makkelijker te maken hebben we een aantal tips en nuttige wenken voor je op een rijtje gezet dat je zal helpen goede fotoresultaten van je huisdier te verkrijgen.

foto: Nikolay Starchenko

Katten en honden

Neem een foto van je huisdier als het in actie is. Bijvoorbeeld als je hond vol overgave en in volle snelheid achter een weggegooide bal of stok aanrent of als het energiek met een speeltje aan de gang is. Vooral honden – met name natuurlijk jonge honden - hebben ontzettend veel energie. Een hond die boordevol energie zit en dat ook duidelijk aan de omgeving laat merken, toont je fantastische acties en momenten om te fotograferen. 

Zo doen die sportfotografen het immers ook

Mocht je in het bezit zijn van een telelens (200 of 300 mm) dan kan dit je uitstekend helpen bij het maken van een goed shot. Immers, zo doen die sportfotografen het ook met hun actief bewegende onderwerpen

Kat in close-up.

Katten daarentegen – hoewel ook vaak energiek en speels - kunnen zich weer heel goed op één bepaaldiets concentreren. Benader je kat zo dicht mogelijk met de lens van je camera, zorg dat je zijn aandacht krijgt en deze vasthoudt. Gebruik de optical zoom zodat de lens je kat niet afleidt als je met je camera steeds dichterbij komt. Zoek een plek waar je huisdier graag is, bijvoorbeeld een speelplek buiten, en neem hem of haar daar mee naar toe. En is je huisdier helemaal verzot op één bepaald iemand als speelkameraadje, probeer die persoon dan mee te nemen. Laat ze spelen en ravotten, houd je camera in de aanslag en wacht op dat leuke of bijzondere moment.

foto: Olybat

Zoals in het begin van dit artikel al gemeld doen huisdieren lang niet altijd wat wij willen. Sta je op het punt van fotograferen en is je huisdier onwillig, vraag dan iemand die je kent – en die je huisdier ook kent – om je te helpen. En wat meestal ook goed helpt is om een tractatie voor je dier mee te nemen naar de plek waar je gaat fotograferen. Een lekkernij, een nieuw speeltje... alles wat kan helpen om je huisdier 'mee te krijgen'.

Een speeltje dat geluid maakt doet ook vaak wonderen. Je kunt dat gebruiken om de aandacht van het dier te trekken en het in de richting van de camera te laten kijken. Dit werkt zeker goed als je van plan bent een traditionele portretfoto (bij honden noemen we dat een kopstudie) te maken. Door geluid te maken trek je de aandacht van het dier (en dus de kop) in de richting van het geluid en kun je eenvoudigweg je foto's maken.

Zeker wanneer je dier zenuwachtig, speels, energiek of opgewonden is, kun je het beste kiezen voor een snelle sluitertijd. Je wilt immers geen bewogen foto en hoe beweeglijker het dier op dat moment is, des te meer zul je baat hebben bij een snelle sluitertijd.

De kleinere huisdieren

De achtergrond van de te nemen foto is ook erg belangrijk. Zoek een neutrale achtergrond voor je foto, liefst in één kleur, zodat je huisdier – het middelpunt van je foto – niet als het ware in de achtergrond verdwijnt en op je foto slecht of zelfs helemaal niet te zien is.

foto: Sascha Burkard | Je cavia op wit.

Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van je flitser omdat de glanzende ogen van veel huisdieren een groene kleur reflecteren, waardoor je het bekende rode-ogeneffect krijgt (maar dan nu in groen).

En als je straks toch aan het fotograferen slaat, vergeet dan ook je kleine(re) huisdieren niet. Een hamster, een marmot, een cavia... ook deze diertjes zijn dankbare onderwerpen om te fotograferen. Probeer ze zo dichtbij mogelijk te benaderen en let erop dat je in plaats van het diertje niet de tralies van een kooi of hok in beeld brengt. Je kunt proberen de foto te maken terwijl de deur van de kooi of het hok open staat. Fotografeer je een schildpad, dan is het nog eenvoudiger. Je kunt ze neerzetten waar je wilt en je hebt alle vervolgens alle tijd je foto's te maken.

Maak zoveel mogelijk gebruik van de natuurlijke nieuwsgierigheid van je huisdier. Geef je kat of hond een nieuw speeltje of zet deze in een nieuwe speelomgeving. Laat het dier vervolgens zijn of haar gang gaan op ontdekkingsreis. Jij hoeft alleen maar te wachten op de juiste momenten om af te drukken.

Neem de tijd om dieren te fotograferen. Zoals eerder gezegd kan het met dieren wel een tijdje duren voordat je de foto's krijgt die je wilt hebben. Schiet een aantal foto's om daar later de beste of meest geschikte uit te kiezen. Niet opgeven, maar heb geduld, geduld en nog eens geduld... dan krijg je op een gegeven moment beslist het resultaat dat je in gedachten had.

En nog een tip voor fraaie foto's: zet een stel dieren bij elkaar. Zie hoe ze spelen en ravotten en maak daar dankbaar gebruik van. Maar verlies niet je geduld, probeer hun aandacht te trekken. Soms krijgt zo'n opname nog iets meer charme door voor een zwartwit of duotone afdruk te kiezen.

foto: Alvaro Pantoja | camera op ooghoogte van het te fotograferen dier

In de dierentuin

Nergens vind je mooiere en bijzondere diersoorten om te fotograferen dan in de dierentuin. Soorten, maten en kleuren te kust en te keur. En door het fotograferen in de dierentuin kun je je foto's gebruiken om je kinderen van alles te leren en te vertellen over andere dieren dan hun eigen huisdier. Ook mooi om je foto's te gebruiken voor schoolprojecten, spreekbeurten, om posters of ansichtkaarten te maken. Natuurlijk zijn er ook bij dit soort fotografie punten waar je scherp op moet letten om tot het juiste resultaat te komen. Hieronder vind je de belangrijkste.

Heel veel dieren in een dierentuin zitten natuurlijk achter glas of plastic ramen. Houd daar terdege rekening mee als je aan de slag gaat, en met name als je van plan bent om je flitser te gebruiken. Zit er glas of plastic tussen de camera en het te fotograferen dier, plaats je camera dan in een dusdanige hoek dat de flits niet terug reflecteert en je foto bederft. En onthoud dat een flitser maar een beperkt bereik heeft, dus is het in het merendeel van de gevallen beter om deze helemaal niet te gebruiken.

In plaats daarvan kun je bij (te) weinig licht beter je toevlucht nemen tot een statief (tripod met drie poten of een monopod met één poot) zodat je een wat langere sluitertijd op je camera kunt kiezen. Fotografeer je in de buitenlucht en ben je toch van plan met je flitser te werken, gebruik deze dan vooral om hinderlijke schaduwen op te vullen dan wel weg te werken.

Zorg dat je je camera indien mogelijk op ooghoogte van het te fotograferen dier houdt.

Scan de omgeving op afleidingen, houd het simpel

Neem voordat je begint de achtergrond goed in je op. Scan als het ware de achtergrond en de omgeving op 'afleidingen' ten aanzien van vorm, beweging en kleur. Houd het simpel.

Vergeet niet het onderwerp van je foto 'vullend' in beeld te brengen. Zoom maximaal in met behulp van je optical zoom... het resultaat zal er naar zijn. Maar maak daar geen dogma van en probeer soms als de omgeving het toelaat een wat minder voor de hand liggende beelduitsnede te kiezen. Het kan soms spannend zijn om er wat omgeving bij te betrekken, wat de sfeer van de foto ten goede kan komen.

Tot slot nog een klein foto-idee. Zet je kind en het dier dat je wilt fotograferen samen in hetzelfde frame van je camera. Bijvoorbeeld de rug van je kind terwijl het naar het dier kijkt of een foto van de zijkant genomen. Probeer het maar eens.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: