Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Al die Amsterdamse mensen… Foto’s 1935-1975

foto: © Kryn Taconis, copyright Erven Taconis - Fietsers voor het Rijksmuseum gezien vanuit een auto, 1953. Foto uit de reportage Holland on wheels

Amsterdam, de stad van Al die Amsterdamse mensen … die Amsterdam in de afgelopen eeuw radicaal zagen veranderen. De tentoonstelling laat een levendige, energieke stad zien. Waar door Amsterdammers op straat werd gewerkt, gespeeld, geleefd en gefeest.

Een eigenzinnige stad die zichzelf opnieuw ontdekte na de Tweede Wereldoorlog en die met lef en humor de nieuwe tijd omarmde. Die in omvang verdubbelde met nieuwe uitbreidingswijken en waarvan het karakter met de toegenomen welvaart langzaam veranderde. En een stad waar de opgroeide jeugd een eigen plek opeiste.

foto: © Kors van Bennekom - Visboer Ome Ko van de Lindengracht viert zijn 77ste verjaardag, 21 september 1956. Collectie Nederlands Fotomuseum

Al die Amsterdamse mensen… biedt een selectie van de indrukwekkendste foto’s van bekende fotografen uit de jaren 1935-1975. Van 29 fotografen, waaronder Ed van der Elsken, Eva Besnyö, Cor Jaring en Maria Austria, kozen wij de mooiste beelden van de stad zoals die in ons geheugen gegrift staat.

Elke foto in deze tentoonstelling ademt onmiskenbaar Amsterdam. Dat stemt blij en weemoedig: een stad die nu niet meer bestaat, maar nog volop leeft in de herinnering en in deze unieke foto’s op deze tentoonstelling weer tot leven komt.

Collectie Historische foto-opdrachten

Tussen 1978 en 1988 verwierf het Stadsarchief foto-afdrukken van belangrijke fotografen die in de jaren 1935-1975 Amsterdam hadden vastgelegd. Zo kwam een collectie tot stand van ruim 1300 afdrukken; de collectie Historische foto-opdrachten. De keuze viel op fotografen die al lang actief waren, soms half vergeten, en wier oudere werk slecht vertegenwoordigd was in de archiefcollecties.

foto: © Maria Austria, copyright MAI - Winter op Leidseplein, gezien naar ingang Leidsestraat, december 1952

De Historische foto-opdrachten vormden een dynamische twee-eenheid met de al sinds 1972 bestaande Documentaire foto-opdrachten, die de actuele stad vastlegden. Jaarlijks werd aan drie fotografen gevraagd een retrospectieve keuze uit hun archief te maken van 40 à 50 opnamen. Bekende fotografen zoals Eva Besnyö, Ed van der Elsken, Cor Jaring, en hun minder bekende vakgenoten zoals Piet Goede en Hans de Boer kregen zo hun terechte plaats in de Amsterdamse beeldcanon.

Al die Amsterdamse mensen… Foto’s 1935-197527 oktober 2022 - 12 februari 2023
Stadsarchief Amsterdam

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: