Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Koop een print van Eva Besnyö en steun het MAI

Beroemde fotograaf Eva Besnyö aan de muur

Op veler verzoek gaat het MAI voor het tweede jaar van start met een speciale printverkoop. Ze bieden de komende maanden weer afdrukken aan van fotografen uit de collectie. Je kan elke maand kiezen uit twee verschillende foto's van één fotograaf. Zo haal je voor een sympathiek bedrag een klassieker in huis. Bovendien steun je met deze aankoop het MAI en het behoud van een bijzondere collectie.

Met trots presenteert MAI voor deze tweede editie de vermaarde Hongaars-Nederlandse fotograaf Eva Besnyö. Haar werk en persoon staan nog steeds volop in de belangstelling, getuige diverse internationale tentoonstellingen.
In Berlijn (2011/12) in de Berlinische Galerie door Das Verborgene Museum, Parijs (2012) in het Jeu de Paume, Keulen (2018) in het Käthe Kollwitz Museum en onlangs in haar geboorteplaats Boedapest (2020/21) een grote overzichtstentoonstellling in het Kassák Múzeum, nog steeds te zien als virtuele expositie.

foto: © Eva Besnyö - Leidsekade Amsterdam, kinderen vissen, 1951

De foto's worden gedrukt op fine art pigment paper formaat 20 x 25 cm, beeldformaat circa 18 x 23 cm (uitsnede uit negatief, door kunstenaar Besnyö zelf bepaald), voorzien van originele stempel en certificaat. De meesterdrukkers van Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgen de afdrukken en verzending.

De verkoopprijs bedraagt € 125,- inclusief BTW en bezorging binnen Nederland.

Hoe bestel je een afdruk:

Stuur een mail naar info@maibeeldbank.nl onder vermelding van
MAI Herfstaanbieding 2021 - 2e editie
Geef je keuze aan:
1. Leidsekade Amsterdam, kinderen vissen, 1951
2. Zigeunerjongen Hongarije, 1931
3. Beide foto's

Vermeld in de mail je naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang je van MAI een factuur en na betaling krijg je de afdruk thuisgestuurd (track & trace).

foto: © Eva Besnyö - Zigeunerjongen Hongarije, 1931

De maand oktober is gereserveerd voor fotograaf Eva Besnyö (1910-2003)

Eva Besnyö wordt in Boedapest geboren. Op haar vijftiende krijgt ze een Kodak Brownie, daarmee begint haar fascinatie voor fotografie. Na het gymnasium volgt Eva een opleiding bij de destijds bekende fotograaf József Pécsi. Van haar vader krijgt ze vervolgens een Rolleiflex. Met dit type camera zal zij tot 1969 blijven werken.

In 1930 vertrekt ze naar Berlijn en leert daar haar latere echtgenoot John Fernhout kennen. Via hem wordt zij opgenomen in de kring rond de schilderes Charley Toorop. In het beroemde schilderij De Maaltijd der Vrienden zijn Eva en John Fernhout opgenomen. In de jaren dertig fotografeert Eva veel architectuur in opdracht.

Door toenemend antisemitisme wordt het voor haar te gevaarlijk om als joodse fotograaf in Berlijn werkzaam te blijven. Na een vakantie in Hongarije verhuist zij naar Nederland. Aan het Balatonmeer in Hongarije maakt zij de beroemde foto van de jongen met cello.

Na de oorlog verlegt ze haar werkterrein naar documentaire series. In de jaren zeventig is Besnyö intensief betrokken bij de Dolle Mina beweging, die ze dan ook uitgebreid vastlegt. In haar latere leven ontvangt zij vele prestigieuze prijzen, waaronder de Dr. Erich Salomon prijs in Berlijn en richt ze samen met Paul Huf de stichting Fotografie Museum Amsterdam (FOAM) op.

Kijk voor meer informatie over deze aanbieding op maibeeldbank.nl/printverkoop.

Alle aanbiedingen zijn geldig tot en met 31 december 2021.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: