Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars World Press Photo 2020

Yasuyoshi Chiba, winnaar World Press Photo of the Year, Agence France-Presse (AFP) - Straight Voice
foto: © Yasuyoshi Chiba, winnaar World Press Photo of the Year, Agence France-Presse (AFP) - Straight Voice

De World Press Photo Foundation heeft zojuist de resultaten bekendgemaakt van de 63e jaarlijkse World Press Photo Contest en de 10e jaarlijkse World Press Photo Digital Storytelling Contest. De onafhankelijke jury van de 2020 fotowedstrijd heeft Yasuyoshi Chiba's afbeelding Straight Voice geselecteerd als World Press Photo of the Year en de serie Kho, the Genesis of a Revolt van Romain Laurendeau is gekozen tot World Press Photo Story of the Year.

Het winnende beeld van Yasuyoshi Chiba toont een jonge man, verlicht door mobiele telefoons, die protestgedichten voordraagt terwijl demonstranten slogans reciteren die oproepen tot burgerregering, tijdens een black-out in Khartoem, Soedan, op 19 juni 2019.

Yasuyoshi Chiba: “Dit moment was het enige vreedzame groepsprotest dat ik tijdens mijn verblijf tegenkwam. Hun onverslagen solidariteit voelde als brandende sintels die nog moeten oplaaien."

foto: Romain Laurendeau, winnaar World Press Photo Story of the Year - Kho, the Genesis of a Revolt
foto: © Romain Laurendeau, winnaar World Press Photo Story of the Year - Kho, the Genesis of a Revolt

De Japanse Yasuyoshi Chiba is de hoofdfotograaf van Agence France-Presse (AFP) voor Oost-Afrika en de Indische Oceaan en is momenteel gevestigd in Nairobi, Kenia. Na fotografie gestudeerd te hebben aan de Musashino Art University in Tokyo, begon hij te werken als staffotograaf voor Asahi Shimbun. Hij werd freelance fotograaf en verhuisde in 2007 naar Kenia, waarna hij in 2011 bij AFP in Brazilië begon.

Lekgetho Makola, hoofd van Market Photo Workshop en juryvoorzitter van Photo Contest 2020: “Vooral in de tijd waarin we leven wanneer er veel geweld en veel conflicten zijn, is het belangrijk dat we een foto laten zien die mensen inspireert. We zien deze jonge persoon, die niet aan het schieten is, die geen steen gooit, maar een gedicht voordraagt. Het erkent, maar geeft ook uitdrukking aan een gevoel van hoop."

foto: Romain Laurendeau, winnaar World Press Photo Story of the Year - Kho, the Genesis of a Revolt
foto: Romain Laurendeau, winnaar World Press Photo Story of the Year - Kho, the Genesis of a Revolt

De winnende serie van Romain Laurendeau vertelt het verhaal van het diepe onbehagen van de Algerijnse jeugd, die, door de autoriteit uit te dagen, de rest van de bevolking inspireerde om zich bij hun actie aan te sluiten en zo de grootste protestbeweging in Algerije in decennia heeft voortgebracht.

Romain Laurendeau: “Het was voor een deel onmogelijk om mezelf niet te herkennen in deze jonge mensen. Ze zijn jong, maar ze zijn deze situatie beu en ze willen gewoon leven zoals iedereen."

De Franse Romain Laurendeau werkte als professionele fotograaf aan langetermijnprojecten in Frankrijk, Senegal, Algerije, Palestijnse gebieden en Israël. Bij Laurendeau werd Keratoconus vastgesteld, een progressieve oogziekte die het hoornvlies vervormt. Na een hoornvliestransplantatie in 2009 besloot hij veel te reizen om de menselijke toestand in al zijn sociale, economische en politieke aspecten te documenteren.

Meer info en overige winnaars op www.worldpressphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: