Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nederlandse fotografen winnen bij CUPOTY 2023

Nederlandse fotografen winnen bij CUPOTY Challenge 2023
foto: © FUNGI Finalist Paula de Vreeze - Winter Fairy Tale | CUPOTY 5

De Hongaarse fotograaf Csaba Daróczi heeft de titel Close-up Photographer of the Year 05 (2023) gewonnen, met zijn opvallende foto van een Euraziatische boomklever tijdens de vlucht, genomen vanuit een uitgeholde boomstronk. Maar ook een groot aantal Nederlandse fotografen viel dit jaar in de prijzen.

De foto hierboven is van Paula de Vreeze, een van de finalisten in de categorie Fungi & Slime Moulds met de foto van een paddenstoel die glinstert van de rijp in warm winterlicht. De foto Winter Fairy Tale is genomen in de Boshoverheide te Weert in December.

Wim Vooijs werd derde in de categorie Butterflies & Dragonflies met de foto Sunrise Beauty, van een libelle die haar vleugels droogt in het vroege ochtendlicht op 30 juni in Kampina.

foto: © Butterflies & Dragonflies 3rd Wim Vooijs - Sunrise Beauty | CUPOTY 5

Wim: "Het was voor mij een prachtige ochtend in een nieuw gebied om natuurgebied Kampina in Nederland te fotograferen. Een heleboel libellen hingen in het hoge gras om hun met dauw bedekte vleugels te drogen in het vroege zonlicht. Ik laat me graag verrassen door de interactie tussen natuur, licht en apparatuur, dus heb ik mijn telezoom van 200-600 mm geselecteerd om deze schoonheid vast te leggen terwijl de zon opkwam. Door handmatige scherpstelling te gebruiken, kon ik precies het beeld vinden dat bij mijn smaak paste."

Vooijs werd tevens finalist met de foto Vintage Beauty in de categorie Butterflies & Dragonflies van een mannelijke gestreepte waterjuffer die zijn met dauw bedekte vleugels droogt aan de voorkant van een spinnenweb, genomen op 28 juni in Renkum, Nederland.

Bovendien werd Vooijs 2e in de categorie Plants met de foto Tears in my Eyes: een vleesetende zonnedauwplant wordt een paar verleidelijke wimpers wanneer
gefotografeerd met een vintage lens (30 juni, Kampina).

foto: © Plants 1st Ria Bloemendaal - Reflection | CUPOTY 5

Winnares van de categorie Plants is Ria Bloemendaal met Reflection, een foto van een magnoliaboom weerspiegeld in het water van Botanische Tuin Trompenburg op 5 april in Rotterdam.

Ook Paula Vreeze werd finalist in deze categorie Plants met haar foto Beauties Under the Trees: bosanemonen, gefotografeerd op 4 april in Grasbroek, Sittard-Geleen.

René Krekels werd eerste in de categorie Insects met de foto Wood Ants Firing Acid Secretion, van bosmieren die hun gemeenschap verdedigen door zuur te spuiten.

Jeanette Knijff werd finalist in de categorie Intimate Landscape met Bokeh Flower van een spinnenweb bedekt met dauw, genomen op 12 juli in het Abtwoudsebos, in Delft. Ook haar foto Lily Pads werd als finalist bekroond in deze categorie.

foto: © Intimate Landscape finalist Jeannet van der Knijff - Bokeh Flower | CUPOTY 5

CUPOTY 5 trok bijna twaalfduizend inzendingen uit 67 landen. Een jury van 23 briljante fotografen, wetenschappers, natuuronderzoekers, journalisten en fotoredacteuren besteedde gezamenlijk meer dan twintig uur aan Zoom-oproepen om de winnaars en Top 100-foto's te vinden.

Er waren elf categorieën: Animals, Insects, Butterflies & Dragonflies, Invertebrate Portrait, Underwater, Plants, Fungi & Slime Moulds, Intimate Landscape, Human Made, Micro (onder microscoop) en Young Close-up Photographer of the Year (voor deelnemers van 17 jaar of jonger).

In de top-100 foto's waren ook prijzen voor de Nederlandse fotografen Rob Blanken en Jitte Groothuis.

Door close-up-, macro- en microfotografie te presenteren, wil CUPOTY de details laten zien die de meeste mensen over het hoofd zien.

foto: © Plants 2nd Wim Vooijs - Tears in my Eyes | CUPOTY 5

Wim Vooijs - Tears in my Eyes: "Ik ontdekte een veld bedekt met zonnedauw, een klein vleesetend plantje. Er vlogen veel met zilver bezaaide blauwe vlinders rond en af en toe raakte er eentje verstrikt in de zonnedauw. In plaats van het fotograferen van een van die arme slachtoffers, koos ik voor een andere aanpak. Ik wilde de onschuldige en verleidelijke schoonheid van de plant vastleggen, zoals een vlinder hem zou kunnen zien in zijn laatste momenten. Om dit te doen, heb ik een vintage Pentacon-lens gebruikt om de zonnedauw vast te leggen als een paar wimpers op verleidelijke ogen – de schoonheid van een laatste aanschouwing."

De winnende foto's kunnen bekeken worden in de winnaars galerie van cupoty.com.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: