Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars CUPOTY Challenge 2022

Winnaars Close-up Photographer of the Year Challenge 2022

De Hongaarse fotograaf Ferenc Kocsis heeft de Close-up Photographer of the Year Challenge 2022: Minimal gewonnen met zijn prachtige afbeelding van Donau-eendagsvliegen in vlucht. De Nederlandse fotograaf Alex Pansier maakt ook dit jaar deel uit van de finalisten.

De CUPOTY Challange loopt de hele maand november, buiten de jaarlijkse wedstrijd van Close-up Photographer of the Year om, en heeft elk jaar een ander thema, dat wordt bepaald door de CUPOTY-gemeenschap. Deze laatste editie had als vereiste een minimalistische stijl.

foto: © Ferenc Kocsis - In Her Wedding Dress | cupoty.com

"Donau-eendagsvliegen vliegen ergens in augustus voor ongeveer een week, en vliegen bij het vallen van de avond slechts een uur of zo, dus het is belangrijk om op het juiste moment daar te zijn," adviseert Ferenc. "De larven die in de rivierbedding leven komen uit in april. Dit is de laatste fase van hun ontwikkeling, wanneer ze voor de laatste dans vliegen in hun eenjarige leven.'"

Andere opmerkelijke afbeeldingen die de winnaars galerie hebben gehaald zijn het maanachtige beeld van de buik van een zeeolifant, gemaakt door de winnaar van vorig jaar Alex Pansier, een doorzichtige spin vastgelegd door Gabi Swart, en een ruwe stinkwants die met verbluffende details is gefotografeerd door Benjamin Salb.

Alex: "Dit is niet de aarde vanuit de ruimte, maar het wervelende lichaam van een zeeolifant. Een paar jaar geleden ging ik op fotoreis naar Antarctica met een tussenstop in South Georgia. De stranden wemelden van pelsrobben en zeeolifanten. Deze specifieke zeeolifant was zo ontspannen dat ik hem rustig kon fotograferen met wat mooi tegenlicht in low key - mijn favoriete stijl."

foto: © Alex Pansier - Outer Space | cupoty.com

Tracy Calder, mede-oprichter van CUPOTY: "We hebben fotografen gevraagd om ons werk te laten zien dat past bij de omschrijving Minimal. In wezen waren we op zoek naar schone, overzichtelijke afbeeldingen met weinig elementen. Wat we kregen was zoveel meer. Alles, van stinkwantsen tot springstaarten en plantenzaden, werd aan de jury voorgelegd - elke foto is een prachtig voorbeeld van hoe het vereenvoudigen van een scène de boodschap echt kan versterken."

De winnende foto's kunnen bekeken worden in de winnaars galerie van cupoty.com.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: