Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Allround fotograaf Maurice Heesen

'Ik vind het aanwijzen van een favoriete foto echt moeilijk. Meerdere foto's hebben voor mij iets bijzonders, bijvoorbeeld door hoe hij tot stand is gekomen.

Zoals dit beeld uit mijn vrije serie Loveman, gemaakt in Argentinië. De gedachte erachter is als volgt: in een steeds hardere wereld, die geregeerd wordt door het hoofd, is iemand die zijn hart volgt bijna een superman. Ik heb het pak speciaal laten maken en ben met mijn assistent naar Buenos Aires vertrokken om de serie te produceren. Op een dag dat we niet aan het fotograferen waren, liep ik door de stad en zag in een speelgoedwinkel een rode hartballon hangen. Ik kocht hem, zo van je weet maar nooit.

foto: Maurice Heesen - vrije serie Loveman, gemaakt in Argentinië
foto: Maurice Heesen

Een week later vertrokken we voor een rondreis met een paar Spaanse vrienden richting Salta en Jujuy, twee provincies in het noordwesten van Argentinië. Ik had het pak en de ballon meegenomen. Toen we over de heuvel deze vallei inreden, was het me meteen duidelijk. Dit is Don Quichot! Een van mijn Spaanse vrienden trok het pak aan en we bliezen de ballon op. Omdat we verder niets bij ons hadden, hebben we twee veters uit de schoenen van een andere vriend gehaald en als touwtje aan de ballon geknoopt. De wind was stevig.

De schoonheid van het beeld zit ‘m in het gevecht tussen de cactus en de ballon. Als de ballon, het kwetsbare hart, te dichtbij komt, maakt de cactus hem stuk. Eigenlijk gaat het over de menselijke neiging om het hart te beschermen, zeker als het in het verleden gekwetst is. Toch kan het verlangen naar liefde alleen vervuld worden op het moment dat je je hart weer openstelt.

We hebben er ook een film van gemaakt. Verder maakte de foto ook onderdeel uit van mijn solo-expositie bij hAI in Rotterdam.'

Naam: Maurice Heesen (1969)
Woonplaats: Amsterdam
Info: www.mauriceheesen.com

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: