Luminar Neo is een fotobewerkingsprogramma dat heel handig gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie – Artificial Intelligence of AI. Zo kun je heel eenvoudig de lucht vervangen in een foto, de sfeer aanpassen en portretfoto’s verbeteren. De bewerkingen zijn altijd geheel terug te draaien, want elke bewerking wordt apart opgeslagen in de bibliotheek. Dat heeft als voordeel dat je elke bewerking weer kunt aanpassen.
Nu zul je zeggen, maar dat had Luminar AI toch ook al? Klopt als een bus, maar vergeleken met AI heeft Neo meer functionaliteit, zoals het werken met lagen en het gebruik van maskers voor tools.
Luminar Neo in de weergave Catalogus
Luminar Neo heeft drie weergaven: Catalogus, Presets en Bewerken.
In de weergave Catalogus voeg je foto’s toe die je wilt bewerken, alle bewerkingen worden opgeslagen in de bibliotheek. Je kunt overigens verschillende bibliotheken gebruiken.
De weergave Presets met rechtsboven de voorgestelde presets voor de geselecteerde foto
Open je een foto bij Presets, dan zie je rechtsboven drie voorgestelde verzamelingen presets voor de opname. Met een preset kun je heel snel aanpassingen toepassen op een opname. Wil je weten welke tools en instellingen zijn gebruikt voor de preset? Open de weergave Bewerken en klik op Bewerkingen. Uiteraard kun je hier ook de van de preset afkomstige instellingen verder aanpassen.
In de weergave Bewerken zie je in de kolom rechts twee tabs: Middelen met de gereedschappen en Bewerkingen met de gebruikte gereedschappen, elk met de gebruikte instellingen. Deze instellingen kun je hier dus ook aanpassen.
De bewerkte foto is alleen zichtbaar in Luminar Neo, dus als het resultaat naar wens is, dan kan de foto geëxporteerd worden. Het origineel blijft altijd voorhanden.
De tab Maskeren met het AI-masker en onderwerpen die je kunt maskeren
Met de tools in de tab Middelen kun je de foto’s helemaal naar wens aanpassen. Hoewel niet iedere tool AI gebruikt, hebben veel tools een aparte tab Maskeren met daarin de optie AI-masker. Daarvoor analyseert Neo de foto en geeft je de keuze om bepaalde zaken te maskeren, zoals lucht, flora, architectuur en meer, afhankelijk van welke zaken er op de foto aanwezig zijn.
Met een masker heb je de mogelijkheid om alleen het gemaskerde deel van de opname te bewerken.
De collectie presets Makkelijke landschappen met de preset Sneeuw
Wil je bepaalde bewerkingen snel op andere foto’s toepassen? Stel, je hebt een stapel oude kleurenfoto’s gescand, maar ze vertonen een afschuwelijke kleurzweem – niet ongebruikelijk voor oude afdrukken – dan wil je die oranje, blauwe of groene waas over de opnamen natuurlijk wel verwijderen.
Voer eerst de noodzakelijke bewerkingen uit op een gescande foto, daarna sla je het geheel van deze aanpassingen onder een eigen naam op als preset. Deze vind je terug onder Mijn presets. Zo kun je dus een preset maken voor bijvoorbeeld Kodak of Agfa om snel je scans op te knappen.
Een melding voor een nieuwe update met een overzicht van de verbeteringen
De ontwikkeling van Luminar Neo gaat overigens gewoon door. Vandaag arriveerde versie 1.4.0 met de Kloon-tool. Dit handige gereedschapje was in eerdere versies van Luminar wel aanwezig, maar ontbrak in Neo. Met Kloon wijs je een bron aan en daarna kopieer je als het ware de bron naar het doelgebied. Heel handig als je met de tool Wissen niet het gewenste resultaat kunt bereiken. In een vorige update werd de tool Doordrukken & Tegenhouden toegevoegd.
Op de dag dat mijn boek naar de drukker ging, kondigde Skylum het abonnement Luminar Neo Pro aan. Hiermee krijg je Luminar Neo met alle extensies die uitkomen tijdens de looptijd van het abonnement. Er staan wel een aantal handige extensies in de wacht, zoals AI Achtergrond Verwijdering en Ruisvrij. Nadeel is dat je na afloop van het abonnement geen toegang meer hebt tot Luminar Neo en de extensies.
Gelukkig blijft Luminar Neo ook gewoon te koop en kun je als eigenaar het programma zonder bijkomende kosten blijven gebruiken. Ook de extensies zijn straks los te koop, dus als er een paar extensies zijn die je graag wilt hebben, dan kun je die ook los aanschaffen. Het is maar net wat je wilt. Maar het ziet er wel naar uit dat Luminar Neo een blijvertje is.
Lees meer over het boek Zo werkt Luminar Neo & AI, Tweede editie, voor Mac en PC van Henny Temmink. (Red.)