Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Zo werkt Luminar Neo & AI, Tweede editie, voor Mac en PC

Zo werkt Luminar Neo & AI, Tweede editie, voor Mac en PC

Luminar is een fotobewerkingsprogramma met veel krachtige mogelijkheden en een eenvoudige bediening. Na Luminar 4 verscheen Luminar AI, gevolgd door Luminar Neo. Luminar is geschikt voor Windows en macOS en het is vriendelijk geprijsd.

Het kan gebruikt worden als zelfstandig programma, als externe editor vanuit een ander programma - zoals Capture One Workflow of Apple Foto's - of als plug-in met bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Lightroom. Luminar is niet alleen geschikt voor de professionele fotograaf, maar ook voor de amateur.

Luminar wordt door steeds meer enthousiaste gebruikers als een bijzonder goed alternatief gezien voor Adobe Lightroom. Het bevat een zeer grote set aan fotobewerkingstools. Zo beschikt de applicatie over tientallen professionele filters die met één muisklik een foto bewerken en verbeteren. Foto’s kun je een frisser uiterlijk geven of je kunt de kleuren aanpassen zonder moeilijk gedoe.

Luminar gebruikt kunstmatige intelligentie – AI of artificial intelligence – voor het analyseren en automatisch verbeteren van foto’s. Ook handig is de mogelijkheid om de aanpassingen die op een foto gedaan zijn direct toe te passen op een selectie andere foto’s met de functie Synchroniseer Aanpassingen. Een andere manier om snel eerdere aanpassingen te gebruiken is door de aanpassingen op te slaan als een preset; deze presets kunnen ook met anderen gedeeld worden.

Luminar indexeert bij het inladen automatisch de foto en zal hierop de filters en effecten aanpassen waardoor het resultaat sterk verbetert en realistisch blijft.

Natuurlijk kun je de filters en aanpassingen ook handmatig instellen. Er zijn een tal van opties beschikbaar voor aanpassingen, zoals scherpte, belichting, gloed, temperatuur, helderheid, contrast enzovoort. Daarnaast kun je foto’s op eenvoudige wijze retoucheren, vervormen, klonen, blurren en nog veel meer. De bewerkingsopties van Luminar zijn intuïtief en overzichtelijk verwerkt in een mooie gebruikersinterface. Het boek is geschikt voor zowel Luminar Neo als Luminar AI.

Handig om te weten: na aankoop van dit boek is een webversie beschikbaar. Als je je registreert, krijg je gratis toegang, plus relevante extra’s.

Henny Temmink is automatiseringsjournalist. Na een studie informatica heeft ze de nodige ervaring opgedaan als programmeur, systeembeheerder en automatiseringsconsultant. Sinds 1991 schrijft ze voor verschillende populaire computertijdschriften en heeft ze tientallen boeken over onder andere de iPad, iOS en Android geschreven.

Zo werkt Luminar Neo & AI, Tweede editie, voor Mac en PC - Henny Temmink
Pagina’s: 144
Prijs: € 27,99
Uitgever: Van Duuren
ISBN: 9789463562201

Bekijk ook Zo werkt Affinity Photo - Voor macOS & Windows.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: