Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Handige gratis app om oude foto's te restaureren

oude foto van vrouw met gerestaureerde foto ernaast

Terwijl we tegenwoordig steeds vaker een moderne foto een vintage look willen geven, hebben de foto's uit de oude familiealbums juist vaak wat restauratie nodig. Niet alleen de foto's die al meer dan twintig jaar oud zijn, maar ook die hele oude foto's van onze betovergootouders kunnen vaak wel wat herstel gebruiken.

Onder de vele online tools voor het herstellen van foto's doet de Generative Facial Prior (GFP-GAN) het werk opmerkelijk goed, bovendien is het een open-source tool en gratis voor iedereen.

De app kan oude foto's van dierbaren met een lage resolutie definiëren, hun gebreken verwijderen en ze verscherpen zodat ze meer op hedendaagse portretten lijken. Via een eenvoudige upload zijn de resultaten in een oogwenk te bewonderen en te downloaden.

Kunstmatige intelligentie-expert Louis Bouchard van het YouTube-kanaal What's AI (via PetaPixel), beweert dat deze gratis tool indrukwekkender lijkt te werken dan andere soortgelijke. De nieuwste versie van GFP-GAN is behoorlijk intelligent in het raden van ontbrekende details in foto's en het toevoegen van pixels voor een duidelijker beeld.

Echter het (volledig) herstellen van krassen en vlekken, zoals de getoonde voorbeeldfoto's van Bouchard laten zien, is ons (en blijkbaar ook anderen) helaas niet gelukt. Het is niet duidelijk welke stappen hiervoor genomen zouden moeten worden. Mocht het jou ook niet lukken, dan kun je uiteraard nog steeds de krassen wegwerken met behulp van een fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop of Affinity.

Ga hier naar de gratis GFP-GAN app, en maak er eenvoudig een account aan.

Let op: volgens onze recente gegevens is deze app niet langer gratis... mocht het niet gaan lukken dan kun je overwegen Aisee Soft Image Upscaler te gebruiken.
Deze tool werkt mooi maar doet er iets langer over.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: