Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Het gebruik van AI in smartphone camera's

Het gebruik van AI in de smartphone camera

AI (Artificial Intelligence) heeft de manier veranderd waarop we foto's maken met onze smartphones. In de afgelopen jaren hebben de vorderingen op het gebied van AI-technologie smartphones in staat gesteld een reeks intelligente fotografiefuncties te bieden die de gebruikerservaring verbeteren en nieuwe mogelijkheden bieden voor mobiele fotografie. Deze AI-functies maken het voor smartphonegebruikers gemakkelijker om verbluffende foto's te maken met slechts een paar tikken, zonder enige voorafgaande kennis van fotografie. Hieronder lees je welke functies op jouw smartphone AI-gestuurd zijn.

AI is trouwens niet de enige factor die zorgt voor een gemakkelijker gebruik van je smartphone als plaatsvervanger van een gewone camera. Bij de nieuwste smartphones is er weer heel wat gesleuteld aan de bediening en het gebruiksgemak. De nieuwe Samsung Galaxy S23 Ultra heeft nu bijvoorbeeld ook een scherm dat beter zichtbaar is in de felle zon. Het scherm van de Galaxy S23 heeft een hogere helderheid dan zijn voorganger de S22 en dus een verbeterde afstelling voor verschillende lichtomstandigheden.

Met deze 'Vision Booster' worden grijstinten bij invallend licht helderder weergegeven. Hiermee kun je dus tijdens het fotograferen op zonnige dagen nog steeds goed zien hoe de uitsnede en de opname eruit komen te zien en hoef je niet meer eerst blind te schieten om pas daarna te kunnen bekijken of het resultaat goed of slecht is.

Scènedetectie

Een van de meest voorkomende AI-functies in moderne smartphones is scènedetectie. Deze technologie maakt gebruik van machine learning-algoritmen om het onderwerp van de foto te identificeren en de camera-instellingen dienovereenkomstig aan te passen.

Wanneer je bijvoorbeeld een foto van een persoon maakt, past de scènedetectiefunctie automatisch de scherpstelling, helderheid en kleurbalans aan om de best mogelijke foto vast te leggen. Scènedetectie helpt bij het produceren van foto's van hoge kwaliteit met nauwkeurige kleuren en verbeterde beeldkwaliteit, zelfs in moeilijke lichtomstandigheden.

Portretmodus

Een andere AI-functie die veel wordt gebruikt in moderne smartphones is de portretmodus. Deze modus vervaagt de achtergrond en stelt scherp op het onderwerp van de foto, waardoor een professioneel ogend bokeh-effect ontstaat.

De portretmodus gebruikt een combinatie van camera's met dieptewaarneming en machine learning-algoritmen om het onderwerp en de achtergrond te bepalen en past vervolgens het vervagingseffect toe. Deze functie maakt het mogelijk om mooie zachte portretten te maken met alleen een smartphone, zonder dat er extra apparatuur nodig is.

Beeldstabilisatie

AI-aangedreven beeldstabilisatie is een ander belangrijk kenmerk van moderne smartphones. Deze functie maakt ook weer gebruik van machine learning-algoritmen om de beweging van de camera te analyseren en eventuele trillingen of wiebelingen te corrigeren, zodat foto's scherp en duidelijk zijn. Beeldstabilisatie is vooral handig voor het maken van foto's bij weinig licht, wanneer handbewegingen onscherpte in het beeld kunnen veroorzaken.

Helderheid

Prestaties bij weinig licht zijn een ander gebied waarop AI een aanzienlijke impact heeft gehad op de huidige smartphones. Veel smartphones gebruiken nu AI om de beeldkwaliteit bij weinig licht te verbeteren. De machine learning-algoritmen analyseren de beeldgegevens en passen de helderheid, kleurbalans en andere parameters aan om een helderder beeld te produceren, zelfs bij weinig licht.

De AI-aangedreven prestaties bij weinig licht helpen ook om ruis te verminderen en de beeldhelderheid te verbeteren, waardoor het mogelijk wordt om foto's van hoge kwaliteit te maken bij weinig licht.

Objectherkenning

Deze functie zorgt ervoor dat objecten in de afbeelding herkend worden en dat hier gelijk relevante informatie over verstrekt wordt. Wanneer je bijvoorbeeld een foto van een gebouw maakt, identificeert de objectherkenningsfunctie het gebouw en geeft het informatie over de geschiedenis, architectuur en andere relevante details.

Objectherkenning kan ook worden gebruikt om mensen, dieren, planten en andere objecten te identificeren, wat waardevolle informatie oplevert over het onderwerp van de foto.

Beeldbewerking

Veel smartphones worden nu geleverd met ingebouwde afbeeldingseditors die machine learning-algoritmen gebruiken om de beeldkwaliteit te verbeteren. Deze editors kunnen de helderheid, het contrast, de verzadiging en andere parameters aanpassen om een visueel aantrekkelijker beeld te produceren.

Sommige smartphones worden ook geleverd met geavanceerde functies voor het bewerken van afbeeldingen, zoals de mogelijkheid om ongewenste objecten of mensen van de foto te verwijderen, de scherptediepte aan te passen en verschillende filters en effecten toe te passen.

Nachtmodus

Een van de nieuwste AI-fotografiefuncties in moderne smartphones is de nachtmodus. Door deze functie kun je gemakkelijker foto's maken bij weinig licht, waardoor heldere en duidelijke beelden worden geproduceerd zonder dat een flitser nodig is. De sensor van de nieuwe Samsung S23 Ultra vangt ook meer licht, wat van pas komt in donkere situaties. Vervolgens wordt met behulp van AI software in deze smartphone ook ruis in het donker nog beter weggewerkt.

De nachtmodus werkt door meerdere foto's met verschillende belichtingen te maken en ze vervolgens te combineren om één beeld met verbeterde helderheid en duidelijkheid te produceren. Deze functie is vooral handig voor het maken van foto's 's nachts, wanneer traditionele flitsfotografie harde en onflatteuze beelden kan opleveren.

Conclusie

AI-fotografiefuncties hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we foto's maken met onze smartphones. Van scènedetectie tot portretmodus, beeldstabilisatie, prestaties bij weinig licht, objectherkenning, beeldbewerking en nachtmodus, AI-technologie maakt het voor smartphonegebruikers gemakkelijker om verbluffende foto's te maken zonder dure apparatuur of fotografie-kennis. Deze functies helpen fotografie te democratiseren en toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun vaardigheidsniveau of ervaring.

Bovendien evolueert AI voortdurend en kunnen we in de toekomst nog meer geavanceerde functies verwachten, die bijvoorbeeld helpen om betere panoramische foto's te maken, 3D-beelden te produceren of zelfs real-time vertalingen van vreemde talen in foto's te bieden. De mogelijkheden zijn eindeloos en de toekomst van AI-fotografie ziet er rooskleurig uit.

Wanneer je dankzij de hulp van al deze AI functies een mooie foto hebt gemaakt, wil je je foto als laatste stap waarschijnlijk ergens publiceren. De nieuwste smartphones leveren in het algemeen beelden met een een zeer hoge resolutie. Een handige app om je foto snel en gratis op de juiste maat te hebben voor je blog of social media is bijvoorbeeld Shrink.media.

Kortom, als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone, houd dan rekening met de AI-fotografiefuncties die het apparaat biedt. Deze functies kunnen je fotografie-ervaring aanzienlijk verbeteren en helpen om herinneringen vast te leggen die een leven lang meegaan.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: