Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograferen met je telefoon

Meestal wordt de telefoon gebruikt voor leuke snapshots, maar er zijn ook mogelijkheden om heel professioneel ogende foto’s te maken met het simpele cameraatje op je smartphone. We zetten hier een aantal tips op een rijtje.

Ken je telefoon

Net zoals je je camera moet leren kennen, moet je ook de functies van je telefoon leren kennen. We noemen het een simpel cameraatje, maar op de camera van een gemiddelde smartphone zitten tegenwoordig heel wat aardige functies. Kijk wat de mogelijkheden zijn en probeer je camera op verschillende momenten uit.

Maak gebruik van de compactheid van je camera

Je telefoon heb je praktisch altijd bij je, in tegenstelling tot je gewone camera. Dit biedt dus een heel nieuw scala aan mogelijkheden wat betreft onderwerpen. Je kunt op ieder moment een foto schieten als je wil. Maak hier gebruik van en verbreed je horizon met je camera.

Gebruik apps

Velen zullen de foto’s die ze met hun normale camera maken bewerken op de computer. Foto’s de je maakt met je telefoon kun je sneller en eenvoudiger bewerken met allerhande apps.

De consumentenbond zette onlangs een aantal leuke foto-apps op een rijtje. Vooral het gebruik van verschillende soorten filters kunnen je foto’s naar een hoger plan tillen. Naast dergelijke bewerkingsfuncties bieden sommige apps ook andere handigheidjes. Het proberen waard dus!

Gebruik social media

Instagram is een van de meest populaire online platformen voor telefoonfotografie. Via deze social mediasite kunt je je werk eenvoudig delen met een heel groot publiek. Niet alleen populaire sterren bouwen een grote schare volgers op, ook willekeurige personen die mooie foto’s weten te maken hebben soms vele duizenden volgens op deze site.

Op Instagram of een ander platform deel je natuurlijk alleen je beste foto’s, al je andere werk kun je ook eenvoudig opslaan in de cloud, bijvoorbeeld via Strato.

Gebruik je eigen kennis

Je legt de beelden dan misschien vast met een ander apparaat dan dat je gewend bent, veel van de ‘regels’ die je in acht neemt tijdens het fotograferen met je gewone toestel gelden ook bij het fotograferen met je telefoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan compositie, lichtinval en onderwerpkeuze.

Natuurlijk kun je in de rubriek boeken op deze site ook een heel scala aan boeken vinden met adviezen over hoe je je fotografie kan verbeteren.

Onderschat het niet

Telefoonfotografie mag dan wat minder professioneel lijken dan fotografie met een goede camera, maar vergis je niet. In Amerika zijn er een aantal personen die leven van het maken van foto’s met hun iPhone.

Ook het NRC berichtte onlangs over fotojournalisten die instagram ontdekt hebben. In het artikel worden verschillende getalenteerde fotografen uitgelicht die de journalistiek een nieuwe richting opduwen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: