Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Scott Kelby: Tips voor het wisselen van lenzen

Scott Kelby’s digitale fotografie boek

Excerpt Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen - Tips voor het wisselen van lenzen

Tips voor het wisselen van lenzen

Heb je meerdere lenzen, dan wissel je ook als je op pad bent waarschijnlijk regelmatig van lens. Dan zijn hier een paar tips. Ten eerste hoef je voor het wisselen van de lens de camera meestal niet uit te schakelen.

Op internet lopen puristen rond die beweren dat zolang de sensor actief is hij ook stof aantrekt en andere bla bla, maar ik ken geen enkele professional die zijn camera echt uitzet voor het wisselen van een lens.

Maar stof is natuurlijk een probleem. Laat daarom bij het wisselen van de lens nooit de open body van de camera omhoog wijzen, want dan komt er stof in de camera. Dan vraag je erom. Beter is de open kant van de camera omlaag te laten wijzen.

Ben je in een stoffige omgeving (bijvoorbeeld in de Sahara, net na een zandstorm), wissel dan helemaal niet van lens. Wacht tot je ergens bent waar de lucht schoon is en doe het dan. Probeer de body van je camera zo kort mogelijk onbeschermd open te houden (vanwege dat stof). Neem dus niet vijf minuten de tijd om de lenzen te verwisselen. Haal hem eraf en zet de ander erop. Je hoeft je niet te haasten (voor je het weet laat je iets vallen), maar doe het ook niet in een slakkengangetje.

Als je autofocus het plotseling niet meer doet

Controleer eerst of je hem niet per ongeluk hebt uitgezet. Is hij nog wel ingeschakeld, verwijder dan de lens en zet hem er gelijk weer op. Dit trucje heeft me al vaak uit de brand geholpen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: