Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Hoe doe je dat: Contrast toevoegen met curven

Hoe doe je dat in Photoshop: Contrast toevoegen met curven

Hoe doe je dat: Contrast toevoegen met curven

Hoe doe je dat in Photoshop van Scott Kelby is ontworpen om je snel naar de specifieke technieken, instellingen en snelkoppelingen in Photoshop te leiden. In de serie Hoe doe je dat lees je alvast tips uit Hoofdstuk 3, Camera Raw meester worden.

Om het contrast in een afbeelding te verhogen, gebruik je meestal de schuifregelaar Contrast. Maar voor meer controle of sterker contrast is het Curve-paneel een betere keuze. Hier begint een curve als een kaarsrechte, diagonale lijn, maar je kunt op deze lijn klikken waardoor je er punten aan toevoegt en deze kun je omhoog of omlaag slepen, respectievelijk voor lichtere of donkere delen.

De snelste methode is het gebruiken van voorinstellingen zoals Normaal contrast of Schril contrast in de keuzelijst Puntcurve.

Deze voorinstellingen veranderen de lijn in een S-vorm, met punten die de hooglichten versterken (rechtsboven) en schaduwen beheersen (linksonder). Contrast verhogen betekent lichte delen lichter en donkere delen donkerder maken. Je kunt de toegevoegde punten op de curve dan nog aanpassen voor meer contrast.

Bedenk dat dit contrast zich optelt bij dat van de schuifregelaar Contrast. Verhoogd contrast verhoogt ook de kleurverzadiging, wat soms wenselijk is. Als het te veel wordt, verminder dan de kleurverzadiging door de schuifregelaar Verzadiging verfijnen (onder het curveraster) naar links te slepen, wat zichtbaar wordt na het toevoegen van punten aan de curve.

Tekst: © Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop? 2e editie

Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop? 2e editie
Pagina’s: 320
Prijs: € 39,99
Uitgever: VanDuuren Media

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: