Studiofotografie brengt vele voordelen met zich mee, maar als hobbyfotograaf beschik je niet altijd over een echte fotostudio. Dat is jammer, want een eigen fotostudio is de ideale plek om ervaring op te doen. Je hebt namelijk technisch zelf alles in de hand en binnen heb je geen last van veranderende weersomstandigheden. Tover de rommelkamer thuis daarom om in een kleine fotostudio aan huis in vier stappen.
Muren
De muren in je eigen fotostudio zijn de meest belangrijke elementen. Zijn de muren geverfd met een kleur, dan zal die kleur het gereflecteerde licht beïnvloeden. De meest voor de hand liggende kleuren voor op de muur zijn dan ook neutrale tinten (wit, zwart of donkergrijs). Wanneer je gebruik maakt van witte muren, moet je rekening houden met de weerkaatsing van (flits)licht. Bij zwarte en donkergrijze muren heb je geen last van reflectie. Welke kleur je ook gebruikt, zorg er altijd voor dat de verf mat is. Zo beperk je zoveel mogelijk de ongewenste reflectie van het licht van je flitser.
Uiteraard kan je ook gebruik maken van witte muren. Richt je opzetflitser eens op de witte muur in plaats van op je onderwerp, op deze manier imiteer je het effect van een grote softbox. Door de indirecte manier van belichting gaat er wel veel licht verloren, een flitser is over het algemeen krachtig genoeg voor indirect flitsen. Zorg bij het gebruik van een gewone lamp dus voor een met genoeg kracht. Let bij het gebruik van een lamp ook op de kleurtemperatuur van het licht. Flitslicht is standaard neutraal qua kleurtemperatuur (5000 - 5500 K) en kan eventueel aan de hand van filters aangepast worden.
Achtergrond
Studiofotografie is vooral herkenbaar aan een rustige en egale achtergrond. Je kunt hier een achtergrondrol voor aanschaffen of een simpel groot doek. Ook hier heb je de optie om te kiezen uit verschillende kleuren. Vaak zie je dat er gebruik wordt gemaakt van een witte of neutrale achtergrond bij product- en portretfotografie. Een voordeel van een witte achtergrond is dat je de illusie wekt dat de ruimte oneindig lijkt op de foto. Om dit te creëren kun je de achtergrondrol in een simpele kromming laten lopen. Zo lijkt zelfs jouw kleine fotostudio groter dan dat hij werkelijk is.
Wil je liever een specifieke achtergrond hebben voor bijvoorbeeld product- of foodfotografie? Dan kun je ook een foto op karton drukken en dit gebruiken als achtergrond. Het voordeel van karton is namelijk dat dit blijft staan en stevig is. Zo hoef je niks op te hangen en kun je de producten netjes voor je kartonnen achtergrond zetten. Heb je bijvoorbeeld een egale witte muur en wil je voor de afwisseling juist verschillende achtergrondstructuren op de foto terug laten komen? Dan kun je zelf een structuur kiezen en laten drukken op karton.
Lichtbronnen
In je eigen fotostudio bepaal je zelf met welke lichtbronnen je werkt. Heb je een groot raam in de kamer en weinig budget voor een externe lichtbron? Pas de studio-opstelling hier dan op aan voor voldoende lichtinval. Houd hierbij wel rekening met direct zonlicht op je onderwerp, dit is om te voorkomen dat je harde schaduwen op je foto krijgt. Om zachter licht te creëren kan je een dun laken tussen het raam en je onderwerp plaatsen.
Je kunt er ook voor kiezen om een strobist-set aan te schaffen. Hiermee maak je gebruik van opzetflitsers maar dan wel los van je camera. Dit doe je met de toevoeging van een (draadloze) trigger. Dit is een veelgebruikte manier onder fotografen om creatief om te gaan met flitslicht. Het vereist een beetje oefening, maar wanneer je deze manier van flitsen onder de knie hebt, dan is het zeker aan te raden om dit buiten ook te proberen.
Lichtvormers
Lichtbronnen zoals de zon, je flitser of een bouwlamp zijn uiteraard de basis, maar in combinatie met lichtvormers krijg je vaak betere resulaten en heb je meer controle. De meestbekende lichtvormers zijn softboxen, snoots en paraplu’s. Lichtvormers helpen je om zacht licht te creëren.
Wil je niet gelijk veel geld uitgeven? Schaf dan eerst een paraplu aan. Dit is namelijk een prima alternatief voor een softbox en levert je zacht licht op, wat vooral bij portretfotografie mooi kan zijn.