Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Portretfoto's uit de 1858 in Drents Museum

Het Drents Museum heeft onlangs twee portretfoto's uit de negentiende eeuw, zogenaamde ambrotypieën, in ontvangst mogen nemen. Op de portretfoto's staan de heer en mevrouw Oldenhuis Gratama afgebeeld. De werken zijn zo zeldzaam, omdat het zeer schaarse voorbeelden zijn van fotografie uit de periode 1850-1860.

De ambrotypieën van het echtpaar Oldenhuis Gratama (dhr. Gratama), foto: JAV Studio's, Assen
De ambrotypieën van het echtpaar Oldenhuis Gratama (dhr. Gratama), foto: JAV Studio's, Assen

De heer Lucas Oldenhuis Gratama was een van de grondleggers van het Drents Museum, waardoor de schenking voor het museum een extra bijzondere waarde heeft. Het museum onderzoekt momenteel of ze na de heropening (vanaf half november 2011) een plek in het nieuwe museum kunnen krijgen.

De foto's zijn geschonken door de heer Frans Klein, directeur van het Museum Magazijn te Amsterdam en tevens de achter-achter kleinzoon van Oldenhuis Gratama.

Ambrotypieën

De fototechniek ambrotypie is met name kenmerkend voor de periode van 1850 tot 1860. Deze techniek werd veel toegepast voor het fotograferen van portretten. Het tafereel werd op een lichtgevoelige glasplaat vastgelegd waardoor in feite een negatief ontstond. Door deze tegen een zwarte achtergrond te plaatsen, ontstond er als het ware een positief beeld.

De ambrotypie werd meestal achter glas gezet en in een hoesje verpakt. In het Drents Archief in Assen bevindt zich een collectie van negen ambrotypieën van andere familieleden van de Gratama's. De portretten zijn erg zeldzaam, omdat fotografie in deze beginperiode nog uitsluitend betaalbaar was voor de elite.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: