Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Podium voor oeuvre fotograaf Rolf Blomberg

Podium voor oeuvre van de Zweedse documentairemaker, schrijver en fotograaf Rolf Blomberg (11 november 1912- 8 december 1996)

De Nederlandse kleindochters Kajsa en Birgit Blomberg van de Zweedse documentairemaker, schrijver en fotograaf Rolf Blomberg (11 november 1912- 8 december 1996) hebben de Blomberg Gallery opgericht. Zo heeft het unieke oeuvre van deze man die 35.000 tijdloze zwartwit foto's maakte eindelijk een podium gekregen. De kleindochters delen via Instagram en de website blomberggallery.com beelden en verhalen van hun bijzondere grootvader.

Rolf Blomberg was één van de laatste ‘echte’ ontdekkingsreizigers. Zijn leven stond in het teken van expedities, zoektochten naar nieuwe diersoorten, flora en fauna en ontmoetingen met andere culturen en inheemse stammen.

foto: © Rolf Blomberg - Climbing Cotopaxi, Ecuador 1947

Hij was begin twintig toen hij voor het eerst naar de Galapagoseilanden ging. De ongerepte natuur maakte een onvergetelijk indruk op de jonge Zweed. Hij kreeg de smaak te pakken en bleef reizen. Een halve eeuw lang trok hij non-stop de wereld rond. Hij bezocht Indonesië, Australië, Kenia, Brazilië, Peru, Bolivia en vele andere landen. In 1968 ging hij permanent in Quito, de hoofdstad van Ecuador, wonen.

Zijn expedities legde Blomberg vast met boeken, films en foto’s. Tussen 1936 en 1976 schreef Blomberg twintig boeken over zijn expedities, die in meerdere landen werden vertaald en maakte 33 documentaires voor de Zweedse televisie. Hij schreef vele wetenschappelijke artikelen voor tijdschriften als National Geographic en Sea Frontiers. Blomberg maakte met zijn speciale Hasselblad-camera (door Victor Hasselblad persoonlijk aan hem geschonken) zo’n 35.000 zwart-wit foto’s – tijdloze beelden waaruit ook Blombergs oog voor schoonheid en compositie blijkt.

foto: © Rolf Blomberg - Woman on Copacabana Beach, Brazil 1952

Tijdens zijn reizen verzamelde hij zoölogische en botanische materialen en ontdekte meerdere diersoorten. In 1950 stuitte Blomberg in het zuiden van Colombia op de grootste pad ter wereld. Het dertig centimeter grootte dier werd de ‘Bufo Blombergi’ gedoopt en zo officieel vernoemd naar de man die hem als eerste waarnam.

Kajsa en Birgit Blomberg
Geïnspireerd door het unieke oeuvre nemen zijn Nederlandse kleindochters het initiatief om dit werk opnieuw een podium te geven en dit cultureel erfgoed te bewaren. Kajsa (1969) en Birgit (1971) groeiden op in Rotterdam. Al in hun jeugd waren ze enorm gefascineerd door het avontuurlijke leven van hun grootvader.

Thuis pronkten zijn vele Zweedse en Engelse boeken met prachtige foto’s in de boekenkast. Ook kregen zij van Rolf een jaarabonnement op National Geographic waardoor de wereld voor hen groter en mooier werd. Hij correspondeerde regelmatig en zijn kerst- en verjaardagsbrieven, boordevol grappige en stripachtige tekeningen, werden altijd met open armen ontvangen. Een enkele keer kwam hij naar Nederland om hen te bezoeken.

foto: © Rolf Blomberg - Services Station, Playas Ecuador 1960

In 1991 reisden Kajsa en Birgit met hun moeder naar Quito om Rolf en zijn vrouw Araceli te bezoeken. Op initiatief van Rolf maakten ze een jungletrip in het gebied van de Rio Napo, in de voetsporen van hun grootvader (maar wel met een stuk meer luxe).

De eerste expositie Life in Wonder met foto's van Rolf Blomberg van zijn expedities naar Ecuador, Brazilië en Peru was afgelopen zomer te zien in Amsterdam bij Galerie Weesperzijde en werd geopend door Sacha de Boer.

Privé
Rolf Blomberg is drie keer getrouwd geweest. Zijn eerste huwelijk was met Kajsa Abdon. In de oorlog werd hun zoon Staffan (1944 – 1972) geboren in Bandoeng, Java. Na de oorlog zijn ze gescheiden. Staffan groeide op in Nederland en kreeg twee kinderen, Kajsa en Birgit Blomberg. Met zijn tweede vrouw, de Ecuadoraanse Emma Robinson, kreeg Rolf twee kinderen: Anders en Marcela Blomberg. Araceli Gilbert, Ecuadors bekendste kunstenares, was Rolfs derde vrouw. Met haar bleef hij tot zijn dood samen. De abstracte kunstwerken van Araceli en het archief van Rolf Blomberg worden beheerd vanuit Ecuador, Archivo Blomberg, door Marcela Blomberg.

Meer informatie over deze fotograaf op Rolf Blomberg.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: