Natuur- en onderwaterfotograaf Dos Winkel

'Antarctica, Snow Hill Island november 2006. Met de Russische ijsbreker de Kapitan Klebnikov zijn we op zoek naar de grootste van alle pinguïns, de Keizerspinguïns. Met de aan boord aanwezige helicopters worden de kolonies opgezocht. We worden ongeveer drie kilometer van de kolonie gedropt en gaan te voet verder.

Vier dagen lang zijn we op het ijs. We volgen de dieren op de voet. Officieel moeten we vijf meter afstand houden, maar die regel geldt niet voor de pinguïns. Zij kennen op het ijs geen natuurlijke vijanden en dus waggelen ze vaak tot pal voor onze lenzen.

Tijdens een van deze dagen lag ik uren lang op mijn buik om de capriolen van een groep Keizerspinguïnkleuters vast te leggen. Deze foto was voor mij het mooiste moment. Ik noem het 'vriendschap', maar in werkelijkheid had het dier aan de linkerkant op de foto even een steuntje nodig om zich te krabben.

Aan boord waren zo´n dertig beroepsfotografen en dan nog zeventig amateurs. Deze foto won uiteindelijk de 'on board competition'.'

Naam: Dos Winkel (1947)
Woonplaats: Schoten - Belgie
Portfolio: eigen beheer
Info: www.dos-bertie-winkel.com

Bestel dit boek